nieuws

‘Japan verder in de omgang met dementie’

Beleid

Nederland krijgt in de toekomst te maken met toenemende vergrijzing. Als het gaat over het omgaan met dementerenden, moeten we als samenleving eens kijken hoe ze dat aan de andere kant van de wereld doen.

‘Japan verder in de omgang met dementie’

Dat zei staatssecretaris van VWS Martin van Rijn tijdens een werkbezoek aan Japan, dat te maken heeft met nog meer vergrijzing dan Nederland. In een interview met het Algemeen Dagblad legt hij uit waarom Nederland kan leren van Japan.

“Bij ons is 17 procent van de bevolking boven de 65 jaar, in Japan 26 procent”, weet Van Rijn. “Ook is er meer dementie. Dus zijn ze hier verder in de omgang met deze ziekte; ze hebben al uitgeprobeerd welke aanpak werkt. Zoals de dementievriendelijke stad.”

Bewust bezig

Van Rijn bracht een bezoek aan de dementievriendelijke stad van Japan, Fujinomiya. “De hele samenleving is daar bewust bezig met de zorg en het welzijn van de oudere bewoners met dementie. Ook de bedrijven zijn daarbij ingeschakeld.”

Signaleren

De staatssecretaris geeft een voorbeeld. “Yakult levert hun zuiveldrank hier bij mensen aan de deur en de bezorger is erop getraind te signaleren dat het met een oudere niet goed gaat. Vervolgens wordt de gemeente gewaarschuwd, die iemand de situatie laat checken. Hetzelfde geldt voor de bankbediende en de krantenbezorger.”

Albert Heijn

Volgens de bewindsman kunnen ook Nederlandse gemeenten bedrijven meer betrekken bij de omgang met dementie. “Ten eerste kunnen gemeenten ook bij ons het bedrijfsleven meer betrekken bij de omgang met dementie. Een goed voorbeeld is Albert Heijn in Doorn, de eerste ‘dementievriendelijke’ winkel. Ook zie ik hier dat wij onze dementiezorg door de familie en zorginstellingen naar een nog hoger plan kunnen tillen”, aldus Van Rijn tegenover het AD.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels