nieuws

Nieuw boek presenteert 33 ideeën voor betere zorg

Beleid

Wat zou jij doen als baas in de zorg? Het is de centrale vraag van de rubriek ‘Als ik baas was’ in Gastvrije Zorg. Nu verschijnt er een heel boek met deze vraag aan de basis.

Nieuw boek presenteert 33 ideeën voor betere zorg

In Als ik baas zou zijn van de zorg, van ondernemer en organisatiespecialist Rob van Drunen, geven 33 mensen hun perspectief op vernieuwing in de zorg, van sociaal-serieel zorgondernemer tot ervaren patiënt, van orthomoleculair voedingsdeskundige tot medisch antropoloog en van emeritus hoogleraar gezondheidszorg tot Wim Hof, de ‘Iceman’.

Nieuw licht

De vrije artsenkeuze staat onder druk, presentie maakt noodgedwongen plaats voor protocollen en de kosten in het zorgbudget nemen toe, evenals het aantal ziekten dat is toe te schrijven aan levensstijl. Dit vraagt om een nieuw licht op de zaak, aldus Rob van Drunen. “Ieder kind heeft er vroeger toch wel eens over nagedacht hoe het zou zijn om de ‘baas’ van de wereld te zijn? Je zou er voor zorgen dat iedereen blij en gezond zou zijn, dat niemand ongelukkig was.”

Cliënt de baas

Wat zijn zoal de ideeën die in het boek naar voren komen? Aad Koster zou cliënten zelf de baas van hun eigen budget laten zijn, Jaap Maljers zou regelen dat zorg vrij verkrijgbaar is buiten het basispakket, Peter Kapitein zou de kankerzorg sterk concentreren, Ivan Wolffers zou alle tussenpersonen uit beslissingsbevoegde posities halen, Juglen Zwaan zou een stoplichtsysteem op levensmiddelen plaatsen, Wim Hof zou de inhoud van gezondheidsgerelateerde studies aanpassen en Corinne van den Bergh zou oog hebben voor de angst en woede die leeft onder de werknemers en patiënten.

Bewustzijn

Rob van Drunen is ondernemer, en werkt als organisatiespecialist bij House of Performance. Hij richt zich op het stimuleren en faciliteren van bewustzijn en maatschappelijke vernieuwing.

>>TIP: Lees wat Coen Schelfhorst zou doen als baas van een verzorgingshuis

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels