nieuws

Forse toename oudere mantelzorgers

Beleid

Driekwart van de oudere mantelzorgers ervaart problemen. Betere ondersteuning is hard nodig, zegt Unie KBO, want er komen steeds meer oudere mantelzorgers bij.

Forse toename oudere mantelzorgers

Ruim een derde van de senioren die op dit moment geen mantelzorg verlenen, verwacht dit wél te gaan doen tussen nu en vijf jaar. Het meest zal de partner zorg nodig hebben (45 procent) gevolgd door een ander familielid (15 procent). Dit blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO onder 550 Nederlandse senioren.

Problemen

Op dit moment zorgen 450.000 senioren in Nederland langdurig voor een naaste. In veel gevallen is dit de partner of een familielid. Zij doen dit gemiddeld al acht jaar. Ruim een derde (35 procent) van hen ondervindt emotionele problemen, een derde (31 procent) ervaart fysieke belasting zoals oververmoeidheid en bijna een op tien (8 procent) maakt zich voortdurend grote zorgen. De meest genoemde vrees is dat de situatie zal verergeren.

Ondersteuning

“Van de huidige oudere mantelzorgers geeft ruim 25 procent aan dat zij grote behoefte heeft aan ondersteuning bij hun inzetwerk als mantelzorger”, zegt Unie KBO-directeur Manon Vanderkaa. Mantelzorger hebben vooral behoefte aan duidelijke informatie over wet- en regelgeving, persoonlijke begeleiding bij aanvragen en doorverwijzingen en hulp bij praktische zaken als het huishouden, klussen, boodschappen doen en vervoer.

Grote waarde

Uit een recent SCP-rapport over informele zorg blijkt dat mantelzorg een economische waarde van 7 miljard euro vertegenwoordigt. De meest voorkomende vorm van mantelzorg in Nederland is die tussen gehuwden. Vooral gehuwden op leeftijd zorgen intensief voor elkaar zodra hun gezondheid achteruitgaat. Dankzij de zorg van partners, familieleden, vrienden en buren doen mensen een minder zwaar beroep op de gezondheidszorg. Manon Vanderkaa: “Dat is een extra reden om mantelzorgers meer en beter te ondersteunen.”

Lees ook: Nieuw onderzoek toont toenemende problemen voor mantelzorger

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels