nieuws

Minder regels en meer aandacht voor verpleeghuisbewoners

Beleid

Wie in een zorginstelling belandt, moet zich daar zoveel mogelijk thuis voelen. Verpleeghuizen werken daarom aan meer mogelijkheden om de zorg zo persoonlijk mogelijk te maken. Daarbij zijn de regels van minder belang.

Minder regels en meer aandacht voor verpleeghuisbewoners

Zo gaat een aantal verpleeghuizen het mogelijk maken dat bewoners gebruikmaken van dagbesteding die buiten de instelling wordt aangeboden. Dat betekent dat ouderen gewoon naar hun vertrouwde kaartgroepje of de handwerkclub kunnen blijven gaan nadat ze naar een verpleeghuis zijn verhuisd. Ook kunnen ze hun favoriete kapper buiten het verpleeg- of verzorgingshuis blijven bezoeken. Dit alles is mogelijk nu tientallen verpleeghuizen gebruikmaken van de mogelijkheid om af te wijken van bestaande, strikte regels als zij denken dat ze daardoor iemand betere zorg kunnen geven.

Overweldigend

In het kader van ‘Waardigheid en Trots’ gaan tientallen zorginstellingen aan de slag met hun zelfgeschreven plannen om daar werk van te maken. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaf hiervoor onlangs het startschot in zorginstelling Frankeland in Schiedam. “Het enthousiasme voor ‘Waardigheid en Trots’ is overweldigend: 151 instellingen kwamen met voorstellen die betrekking hebben op 670 locaties”, zegt Van Rijn in een reactie. “Kijk, dat zet zoden aan de dijk! Nu is het tijd voor de daad bij het woord, mijn verwachtingen zijn zeer hoog gespannen.”

Opleiding en bijscholing

In 2016 is voor de campagne Waardigheid en Trots 140 miljoen euro voor beschikbaar. In de jaren daarna loopt dit bedrag op tot structureel 210 miljoen euro. Daarbovenop wordt een geplande bezuiniging binnen de Wet langdurige zorg van 45 miljoen in 2016 geschrapt. Het leeuwendeel van het extra geld gaat naar opleiding en bijscholing van medewerkers en de dagbesteding wordt flink uitgebreid.

>>TIP: Lees ook Minstens een uur persoonlijke aandacht in verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels