nieuws

Seniorenorganisaties bundelen krachten

Beleid

Ze werkten al jaren samen, maar nu is het volgens beide partijen tijd om echt samen verder te gaan. Unie KBO en PCOB zijn binnenkort één.

De twee seniorenorganisaties Unie KBO en PCOB willen samen de toekomst in als dé grote seniorenorganisatie van Nederland. Het nieuwe bureau gaat straks onder één naam de belangen van ouderen behartigen: KBO-PCOB. Dat hebben de ledenraden van beide verenigingen besloten.

Eerste stap

“We bundelen onze krachten, in het belang van de Nederlandse ouderen”, zo stellen de beide voorzitters. De verenigingen hebben opgeteld zo’n 300 duizend leden. De eerste stap is het samenvoegen van de twee landelijke bureaus tot één gezamenlijk bureau waarin de collectieve belangenbehartiging wordt opgepakt. De twee verenigingen blijven vooralsnog in hun huidige vorm bestaan.

Logische voortgang

Het samengaan van de beide landelijke bureaus is een logische voortgang van de al jarenlange succesvolle gezamenlijke belangenbehartiging en projecten. “Onze verenigingen vullen elkaar in veel opzichten aan”, zegt Hannah Bovenkerk, bestuursvoorzitter PCOB. “We vinden elkaar in de kernwaarden die we beide uitdragen, zoals het omzien naar elkaar en het opkomen voor ouderen.”

Volgens Wil van der Kruijs, bestuursvoorzitter Unie KBO, is dit ‘een belangrijke stap op weg naar één krachtige organisatie’. “Samen staan we nog sterker in de belangenbehartiging voor senioren, en dat is hard nodig in deze tijd.”

Vijf speerpunten

De samenwerking geeft volgens beide partijen meer slagkracht en zorgt ook voor meer zichtbaarheid in het maatschappelijke en politieke debat. De nieuwe KBO-PCOB heeft vijf speerpunten voor het beleid van de komende jaren opgesteld: langer thuis wonen, koopkracht, digitalisering, veiligheid en zingeving. De eerste stap voor de gezamenlijke seniorenvereniging KBO-PCOB is het samengaan van de landelijke bureaus die nu nog in Zwolle en ‘s-Hertogenbosch gevestigd zijn.

Eigenheid blijft

Een stip aan de horizon is beide verenigingen samen laten gaan in één vereniging. Bij dit proces staat zorgvuldigheid voorop, zegt Hannah Bovenkerk: “De kracht van onze verenigingen zit bij onze afdelingen, dicht bij onze leden. We werken samen vanuit wat ons bindt en met erkenning van verschillen in cultuur en structuur. Steeds meer organisaties richten zich op ouderen, maar juist onze verenigingsstructuur maakt ons uniek.”

Wil van der Kruijs beaamt dit: “De lokale afdelingen zijn daarin belangrijk. De landelijke belangen- en serviceorganisatie richten we nu gezamenlijk in, om te komen tot één effectieve en geïntegreerde werkorganisatie, in het belang van al onze leden.”

Lees ook: Forse toename oudere mantelzorgers

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels