nieuws

TSN Thuiszorg vraagt uitstel van betaling aan

Beleid

TSN Thuiszorg BV zal bij de rechtbank in Almelo surseance van betaling aanvragen. Deze betreft uitsluitend de Hulp bij de Huishouding. Hier verlenen ruim twaalfduizend professionals zorg aan ruim veertigduizend cliënten.

TSN Thuiszorg vraagt uitstel van betaling aan

Alle andere bedrijfsonderdelen, zoals Verzorging & Verpleging, Begeleiding, de Woonzorgcentra en de Zorgcentrale worden er niet door geraakt.

Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren de indicaties voor thuishulp op grote schaal naar beneden bijgesteld. Ondersteuning van mensen bij hun zelfredzaamheid werd vervangen door de meest eenvoudige vorm van thuishulp.

Goedkope vorm

“Medewerkers die eerst complexere zorg verleenden, moesten nu steeds vaker deze goedkope vorm van thuishulp leveren”, zegt directeur Zion Jongstra. “Dit terwijl zij nog betaald werden op basis van hun oude werkzaamheden.” Volgens Jongstra moest TSN Thuiszorg daarom voor elk gewerkt uur zes euro toeleggen, iets dat niet vol te houden is, zegt de directeur.

Verboden

“Met pijn in het hart moesten wij daarom dit voorjaar besluiten om de beloning van 4300 medewerkers naar beneden bij te stellen en te koppelen aan de werkzaamheden die zij verrichten”, gaat Jongstra verder. “Op vrijdag 13 november heeft de rechtbank in Almelo ons verboden deze aanpassing in de beloning door te voeren. Met deze uitspraak komt het voortbestaan van ons bedrijfsonderdeel dat Hulp bij de Huishouding levert acuut in gevaar.”

Cliënten en medewerkers zullen de dupe zijn, meent Jongstra. “Het zo gevreesde sociaal bloedbad dreigt werkelijkheid te worden. Er is nog een laatste kans om dit te voorkomen. Den Haag moet dan wel snel en effectief ingrijpen.”

TSN rest geen andere optie dan surseance van betaling aan te vragen. Een door de rechtbank aangewezen bewindvoerder zal samen met de directie de volgende stappen bepalen. “Wij zullen het uiterste doen om de belangen van onze medewerkers en cliënten te behartigen”, concludeert Jongstra. “Gedurende de surseance blijven wij onze tienduizenden cliënten natuurlijk van dienst.”

Lees ook: ‘Garandeer zorg voor cliënten van TSN’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels