nieuws

Van Rijn heeft plan om onnodig lang ziekenhuisverblijf te voorkomen

Beleid

Een ziekenhuis kan nog zo gastvrij zijn, op een onnodig lang verblijf zit niemand te wachten. Staatssecretaris Van Rijn heeft een plan om dit probleem aan te pakken.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil ervoor zorgen dat er meer tijdelijke opvang in zorghotels of verpleeghuizen beschikbaar komt. Staatssecretaris stelt daarom 20 miljoen euro extra beschikbaar voor het zogenaamde eerstelijns verblijf.

Goede opvang

“Mensen die uit het ziekenhuis komen moeten altijd op goede opvang kunnen rekenen. Ik heb signalen gekregen van zorgaanbieders en ActiZ onderzocht dat hiervoor meer geld nodig zou zijn”, zegt de bewindsman.

Met 20 miljoen euro extra voor eerstelijns verblijf hoeven mensen niet onnodig lang in het ziekenhuis te blijven en worden wachtlijsten voorkomen, zegt de staatssecretaris.

Basispakket

Eerstelijns verblijf is nu een aparte subsidieregeling. Het ministerie streeft ernaar dat eerstelijns verblijf per 1 januari 2017 via de vergoeding van de zorgverzekeraar geregeld wordt. Dat betekent dat het in het basispakket terechtkomt.

Minister Schippers stelt een speciaal team samen die gaat helpen met het oplossen van problemen rondom het tijdelijk verblijf.

Lees ook: ‘Hou ouderen niet onnodig lang in ziekenhuis’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels