nieuws

Nieuw team gaat voedselverspilling te lijf

Beleid

Blijft voedselverspilling in 2016 een hot topic? Twee partijen slaan de handen ineen om dat wel te laten gebeuren.

Nieuw team gaat voedselverspilling te lijf

AAFM Facility Management, een management- en adviesorganisatie op het gebied van duurzame facilitaire oplossingen, wil samen met Waste Watchers de voedselverspilling in de zorg tegengaan. Waste Watchers is een startup die een online tool heeft ontwikkeld om voedselverspilling te meten.

Werkvloer

Volgens Pieter van de Graaf, specialist op het gebied van eten en drinken bij AAFM, is de manier van meten uniek. “AAFM en Waste Watchers willen dit probleem te lijf gaan daar waar het zichtbaar wordt: op de werkvloer, waar het voedsel in de afvalbak verdwijnt in plaats van in de maag. Momenteel is er nog geen effectieve ondersteuning beschikbaar om professionele keukens te helpen verspilling tegen te gaan, zonder dat dit teveel tijd vergt. Waste Watchers brengt hier, met behulp van dagelijkse metingen en de visualisaties in hun applicatie, verandering in. De eerste opdrachtgever waar we dit voor in kaart brengen is het Isala Diaconessenhuis in Meppel.”

Bevlogen mensen

Het team van Waste Watchers heeft ervaring in de bedrijfscatering, maar nog niet in de zorg, zegt Van de Graaf. “Waste Watchers bestaat uit een groep jonge en bevlogen mensen, die op een andere manier tegen het probleem aankijkt. De bedrijfscatering is voor hen een bekende markt, de zorgsector nog niet.”

Wisselende omstandigheden

Volgens Van de Graaf is het voedselverspilling in de zorg anders dan in het bedrijfsleven. “Voedselverspilling in de zorg heeft een andere dynamiek dan bedrijfscatering, vanwege de continu wisselende omstandigheden van de patiënten en de vele diëten. Samen met Waste Watchers heeft AAFM een structuur bedacht, waarbij voedselverspilling binnen het proces van de verstrekking van eten en drinken gemeten en geanalyseerd kan worden. Nu is het wachten op de eerste resultaten,”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels