nieuws

Unie KBO stuurt brandbrief naar Van Rijn

Beleid

De Unie KBO geeft een zorgalarm af voor kwetsbare ouderen die zelfstandig thuis wonen. De veiligheid van ouderen is in het geding, zegt de ouderenorganisatie.

Unie KBO stuurt brandbrief naar Van Rijn

“Naar staatssecretaris Martin van Rijn is een brandbrief onderweg”. zegt directeur Manon Vanderkaa. “De ouderenzorg thuis dreigt nu door de ondergrens te zakken. De situatie is zeer alarmerend en de veiligheid van onze oudste senioren is in het geding.”

De problemen met de zorg aan huis stapelen zich volgens de Unie KBO dagelijks op. De ouderenorganisatie wijst naar het dreigende faillissement van TSN en zegt dat de decentralisatie voor veel ouderen niet werkt omdat het moeilijk is om toegang tot zorg te krijgen en de eigen bijdragen te hoog zijn.

Veiligheid

“We krijgen steeds meer signalen dat er iets goed mis is met de ouderenzorg thuis. Het is een opeenstapeling. Kwetsbare ouderen blijven verstoken van wijkverpleging, hun huis wordt niet meer schoongemaakt en sociale beschutting en controle vallen weg”, zegt Manon Vanderkaa.

Daarbij is volgens de Unie KBO de fysieke veiligheid van ouderen in het geding. Sinds de decentralisatie en de bezuinigingen in de zorg stijgt het aantal ouderen dat zich op de spoedeisende hulp meldt, zegt de ouderenorganisatie.

Meer regie

In de brandbrief aan de staatsecretaris dringt de Unie KBO aan op meer regie. Vanderkaa: “We pleiten als Unie KBO voor het oormerken van budget. Nu kunnen gemeenten ook andere keuzes maken en Wmo-geld aan andere doeleinden besteden. Ook pleiten wij voor een inkoopbeleid dat meer gestuurd wordt door de landelijke overheid.”

De Unie KBO wil met staatssecretaris Van Rijn zo snel mogelijk om tafel om de ‘race naar de bodem van de zorg’ te stoppen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels