nieuws

Weer brandbrief, nu over tarieven in de thuiszorg

Beleid

Na de Unie KBO luiden ook andere organisaties in de zorg de noodklok over de situatie in de thuiszorgbranche. Vijftig organisaties uit deze sector, brancheorganisaties BTN en Actiz en ouderenbond ANBO hebben een brandbrief aan de Nederlandse gemeenten gestuurd.

Weer brandbrief, nu over tarieven in de thuiszorg

In de brief uiten ANBO en de thuiszorgbranche hun zorgen uiten over de tarieven die gemeentes voor huishoudelijke hulp willen betalen. De directe aanleiding voor de brief is het dreigende massaontslag bij TSN Thuiszorg. Zorgaanbieder Cordaan noemt het een ‘historische vergissing’ dat de overheid op de huishoudelijke zorg bezuinigt, terwijl ouderen van de regering langer thuis moeten blijven wonen.

Draaideurcontracten

“Velen van u gaan steevast voor de laagste prijs. Er is immers altijd wel een aanbieder in uw markt die het per uur goedkoper kan”, schrijven de zorgaanbieders aan de gemeentes. “Met jaarlijks nieuwe goedkope medewerkers, die met draaideurcontracten nooit een vaste baan zullen krijgen, is het makkelijk concurreren.”

Om zeep

De zorgaanbieders wijzen op de gevolgen van het gevoerde beleid voor veel ouderen: “Een aantal gemeenten is hard op weg om het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers volledig om zeep te helpen.”

“Neem uw verantwoordelijkheid als opdrachtgever: onderhandel faire tarieven en vaste arbeidscontracten voor medewerkers in deze sector; kies daarmee voor continuïteit van dienstverlening voor uw burgers”, aldus de brandbrief.

Kwetsbare ouderen

Eerder stuurde de Unie KBO een brandbrief naar minister Van Rijn, waarin de ouderenorganisatie haar zorgen uit over de zorg voor kwetsbare ouderen die thuis wonen. Waar het voor de Unie KBO juist om draait, is dat de huishoudelijke hulp betaalbaar blijft voor ouderen met een laag inkomen.

“In werkelijkheid stijgen de kosten en dat is onwenselijk. Wij vinden dat de huishoudelijke hulp voor ouderen met een laag inkomen betaalbaar moet blijven”, zegt Manon Vanderkaa. “Wij pleiten ervoor de koopkracht van ouderen écht te repareren, zodat zij kunnen delen in de lastenverlichting.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels