nieuws

Keukentafelgesprek voor veel ouderen grote teleurstelling

Beleid

Om te bepalen hoeveel hulp thuiswonende ouderen krijgen, gaan gemeenten bij hen op bezoek om hierover in gesprek te gaan. Maar voor veel ouderen is dit keukentafelgesprek geen fijne ervaring.

Keukentafelgesprek voor veel ouderen grote teleurstelling

Daarover schrijft het Algemeen Dagblad. Steeds meer ouderen klagen over het keukentafelgesprek dat de gemeente met hen moet voeren over de huishoudelijke hulp. Ze vinden dat het gesprek vooral een eenzijdige bezuinigingsmededeling is.

Meldpunt Ouderenzorg

De frustratie over het keukentafelgesprek blijkt uit de vele aan meldingen die de afgelopen weken bij het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg binnenkwamen. De teller van het meldpunt, dat ouderenbonden Unie KBO, PCOB en Omroep Max hebben opgericht, stond de eerste week van januari nog op 500 meldingen. Inmiddels zijn dat er 1787.

Lees ook: 5 tips voor het keukentafelgesprek

Afgeschaft

Verreweg de meeste meldingen (75 procent) gaan over de zorg thuis. Daarvan heeft 67 procent betrekking op de huishoudelijke hulp en het wegvallen daarvan. “Wat wij horen, is dat de huishoudelijke hulp zomaar wordt gekort of afgeschaft, zonder dat er een echt gesprek wordt gevoerd,” zegt Arno Heltzel van Unie KBO en woordvoerder van het meldpunt. “En als er wel iemand langskomt van de gemeente, dan wordt het vooral een eenzijdig gesprek, een mededeling dat er moet worden bezuinigd.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels