nieuws

Kliniek voorziet miljoenenbesparing bij aanpak verspilling

Beleid

De bezuinigingen in de zorg treffen alles en iedereen. Zorginstellingen proberen geld te besparen door bijvoorbeeld de verspilling van voedsel terug te dringen. Maar hoe zit het met de verspilling van medicijnen?

Kliniek voorziet miljoenenbesparing bij aanpak verspilling

Patiënten die onnodig lang te hoge doses krijgen voorgeschreven, of ampullen met peperdure medicijnen waarvan maar een klein deel van de inhoud wordt gebruikt en de rest wordt weggegooid; door dergelijke verspilling van kostbare biologische medicijnen aan te pakken, zijn kostenbesparingen van tientallen miljoenen euro’s mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek naar verspilling van medicijnen, uitgevoerd door de Sint Maartenskliniek, zo schrijft het FD. Dit ziekenhuis in Ubbergen is gespecialiseerd in reumatologie, orthopedie en revalidatie.

Goedkoper

Onderzoekers experimenteerden met het verlagen van de dosis reumaremmers bij patiënten met reumatoïde artritis (gewrichtsreuma). Dat bleek bij een groot deel van de patiënten prima te kunnen zonder dat de ziektelast toenam. De behandeling werd hiermee gemiddeld 6000 euro per patiënt per jaar goedkoper, bijna een halvering per patiënt. Een vijfde bleek na afloop helemaal zonder medicijnen te kunnen.

Dit is goed nieuws voor patiënten, zeggen de onderzoekers, omdat dankzij een lagere dosering patiënten minder prikken krijgen en op termijn mogelijk minder last hebben van bijwerkingen.

Voordelen

“Dit biedt patiënten verschillende voordelen en ze voelen zich ook minder een kostenpost van de maatschappij. Patiënten vinden het vaak erg vervelend dat hun behandeling zo duur is”, aldus reumatoloog-epidemioloog dr. Alfons den Broeder van de Sint Maartenskliniek. Hij leidde het onderzoek naar verspilling.

In Nederland lijden ongeveer 50.000 patiënten aan reumatoïde artritis. Deze patiënten hebben chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten en leidt tot klachten van pijn, minder functioneren, schade aan gewrichten, en lagere kwaliteit van leven.

Gespecialiseerd

De Sint Maartenskliniek is als enige ziekenhuis in Nederland volledig gespecialiseerd in houding en beweging. Patiënten kunnen bij dit ziekenhuis terecht voor behandeling van eenvoudige tot zeer complexe aandoeningen op het gebied van reumatologie, orthopedie en revalidatie. Het reumacentrum van de Sint Maartenskliniek is één van de grootste en meest gespecialiseerde van Nederland, waar ongeveer 7 procent van alle reumabehandelingen in Nederland plaatsvinden. De Sint Maartenskliniek biedt haar behandelingen aan op locaties in onder meer Nijmegen, Woerden en Boxmeer.

Lees ook Gastvrijheid in beeld: lunch in de Sint Maartenskliniek

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels