nieuws

‘Laat goede verpleeghuizen het pad plaveien’

Beleid

Hoe kan het zijn dat het ene verpleeghuis uitstekend werk verricht en het andere verpleeghuis, met hetzelfde budget, dat niet doet? Ook ANBO vraagt zich dat af. De ouderenorganisatie denkt wel te weten hoe dit probleem opgelost kan worden.

‘Laat goede verpleeghuizen het pad plaveien’

ANBO wil dat de verpleeghuizen die het uitstekend doen als voorbeeldmodel gaan dienen voor andere instellingen. “Laat de goede verpleeghuizen het pad plaveien voor anderen”, zegt ANBO-directeur Liane Den Haan. “Door de aansturingswijze en werkprocessen van excellerende organisaties actief bij de minder presterende instellingen naar voren te brengen, kan er een flinke verbeterslag worden gemaakt. Er is veel te leren van de best practises bij goed opererende zorgteams, waar personeel breed inzetbaar is.”

Eigen regie

Staatsecretaris Van Rijn (VWS) presenteerde deze week een plan van aanpak voor betere verpleeghuiszorg. Den Haan onderschrijft de essentie van het plan: “Het is hoog tijd voor scherpere controle en toezicht, beter bestuur en transparantere zorg. Den Haan benadrukt daarbij dat eigen regie heel belangrijk is voor ouderen. “Dat geldt niet enkel wanneer mensen nog thuis wonen. Juist in de laatste levensfase moet er aandacht zijn voor de persoonlijke wensen van bewoners. Daarom ben ik blij dat er begonnen is om een persoonlijk zorgplan op te stellen met bewoners. Daardoor is er ruimte voor maatwerk: de één wil bijvoorbeeld vaker naar buiten dan de ander, of iemand wil graag vaker onder de douche en iemand anders juist minder.”

Het is jammer dat de recente discussie over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg het imago van deze instellingen geen goed heeft gedaan, vindt de ANBO-directeur. “Dat is vaak niet terecht. Zeker, slecht presterende instellingen moeten worden aangepakt. Maar we moeten niet vergeten dat de zorg de afgelopen tien jaar flink is verbeterd.”

Publieke kennis

Er volgens Den Haan een tekort aan publieke kennis over bepaalde ziektebeelden. “Men is bijvoorbeeld geschokt te lezen dat iemand urine verliest, maar begrijpt kennelijk niet dat dit bij bepaalde ouderdomsziekten helaas een symptoom is dat niet altijd is te voorkomen. Door de negatieve berichtgeving heeft de beroepsgroep – verzorgers die met hun ziel en zaligheid hun werk doen – soms het gevoel de beroepseer te zijn verloren. Daar moet verandering in komen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels