nieuws

Moskeeën willen ook meehelpen in het verzorgingshuis

Beleid

Moskeeën in Nederland willen meer dan alleen een gebedshuis zijn en bijvoorbeeld ook een rol van betekenis spelen in verzorgingshuizen.

Moskeeën willen ook meehelpen in het verzorgingshuis

De vaak jonge bestuurders vinden dat de moskee ook een sterke buurtfunctie moet hebben, stellen verschillende moslimorganisaties. “Wij moeten ons veel meer laten zien, veel meer in de wijk bezig zijn en minder alleen een gebedshuis. Zo opereert ook het Leger des Heils”, aldus adjunct-directeur Jacob van der Blom van de Essalam Moskee in Rotterdam. “Dat betekent inderdaad dat bijvoorbeeld ook moslims vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis van de wijk gaan doen.” Dit soort ideeën wil Van der Blom de komende periode uitwerken, met steun van het bestuur.

Lees ook: Arnhem zoekt ouderen op in moskee

Koerswijziging

Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) noemt de koerswijziging een gezonde ontwikkeling. Ook Habib el Kaddouri van de Stichting Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) spreekt van een ‘nieuwe voorhoede’ van hoogopgeleide moslims die de nieuwe posities innemen. “Ze pakken ook allerlei maatschappelijke vraagstukken op, zoals huiswerkbegeleiding en de hulp aan ouderen en jongeren.”

Van der Blom wil veel meer een scheiding tussen echte taken van de imam en van organisaties zoals de ggz, justitie, schuldhulpverlening en blijf-van-mijn-lijfhuizen. “De imam moet voor moslims veel meer de wegwijzer naar dit soort instellingen zijn”, zegt Van der Blom.

Betrokkenheid

“De Essalam Moskee heeft na de aanslagen in Parijs een prominente rol gespeeld”, zegt Elforkani, omdat daar toen veel media aanwezig waren om onder meer de preek uit te zenden. “Het proces tot verandering heeft een enorm effect op de samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van moskeeën wordt groter.”

 

Foto: de Essalam Moskee in Rotterdam

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels