nieuws

‘Kwetsbare patiënt te lang in het ziekenhuis door lakse verzekeraars’

Beleid

Kwetsbare patiënten kunnen steeds vaker na hun ziekenhuisopname niet terecht bij hospices of herstelafdelingen van verpleeghuizen. Er is een groeiend tekort aan plaatsen. De oorzaak hiervan is vaak achterblijvende financiering van de zorg door de zorgverzekeraars.

‘Kwetsbare patiënt te lang in het ziekenhuis door lakse verzekeraars’

Dat zegt seniorenorganisatie ANBO. Ziekenhuizen laten patiënten niet gaan als er geen plek is voor nazorg. Daardoor liggen patiënten vaak na de behandeling nog lang in een duur ziekenhuisbed. Vorige week is hier spoedoverleg over gevoerd op het ministerie van VWS, meldt De Gelderlander.

Kwetsbare patiënten

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zegt kwetsbare patiënten niet meer te kunnen ontslaan, omdat de opvang ontbreekt. In het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal moesten ontslagen patiënten in januari en februari een week langer in het ziekenhuis blijven.

Toenemende wachttijden

ANBO hekelt de terughoudendheid van verzekeraars. “Zorgverzekeraars zijn grotendeels verantwoordelijk voor de toenemende wachttijden van patiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “Patiënten die te lang in een duur ziekenhuisbed moeten blijven, drijven de kosten flink op. Als verzekeraars flexibeler zouden zijn in het financieren van transferafdelingen, bijvoorbeeld door leegstaande verpleeghuizen om te bouwen, zou het probleem snel verholpen zijn.”

Oplossing

Volgens ActiZ, de koepelorganisatie van verpleeghuizen, kost een plaats op een herstelafdeling in een verpleeghuis 210 euro per dag. Een ligdag in het ziekenhuis kost 700 euro. Den Haan: “Dat is dan ook onnodige geldverspilling! Dit probleem is redelijk snel te verhelpen. Er is genoeg leegstand in verpleeghuizen en er is niet zo’n grote investering voor nodig van zorgverzekeraars om ergens een transferafdeling van te maken. Wat lijkt te ontbreken is de wil dit soort investeringen te doen. Zorgverzekeraars zijn laks.”

Bronnen: De Gelderlander en ANBO

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels