nieuws

Liane den Haan wil gezonde mensen naar het ziekenhuis halen

Beleid

Naar het ziekenhuis gaan is meestal geen pretje. Maar als je ziek bent, dan heb je vaak geen keuze. Liane den Haan van ANBO wil dat mensen ook naar het ziekenhuis komen als ze gezond zijn.

Liane den Haan wil gezonde mensen naar het ziekenhuis halen

Tenminste, als zij baas zou zijn van dat ziekenhuis. “Ik zou willen dat een ziekenhuis een omgeving is waar je niet alleen naartoe gaat omdat je ziek bent, maar juist omdat je gezond wilt blijven”, aldus Den Haan in gesprek met Gastvrije Zorg. “In Amerika zijn daar heel mooie voorbeelden van. Daar zijn een aantal ziekenhuizen opgezet die er primair zijn om mensen gezond te houden. Je vindt daar van alles: chiropractors, schoonheidspecialisten, pedicures, voedingsdeskundigen, accupunctuur en zelfs wellness.”

Leuke winkeltjes

Maar ook dichter bij huis zijn voorbeelden te vinden, vertelt de directeur-bestuurder van ANBO. “Ik was een tijdje terug in een verzorgingshuis in Vlissingen, waar ze een groot atrium hebben met allemaal leuke winkeltjes en goede catering, maar ook een diëtist, een pedicure en een kapper. De hele samenleving wordt daar van buiten naar binnen getrokken. Ze hebben dat zo leuk gedaan, dat je daar met plezier naartoe gaat. Er waren workshops, seminars, leesgroepen en informatievoorziening.”

Gezond blijven

Zoiets kan een ziekenhuis ook, zegt Den Haan. “Het gaat erom hoe je mensen zover krijgt om binnen te komen en iets te leren over voeding of bewegen. Dus je komt niet alleen om beter te worden, maar juist om gezond te blijven.”

Lees het hele interview met Liane den Haan in de eerstvolgende editie van Gastvrije Zorg.

Foto: Patricia Steur

Wat zou Joke Zwanikken doen als baas van een ziekenhuis?

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels