nieuws

Ouderen met eigen woning terug naar verzorgingshuis?

Beleid

Ouderen die onlangs zijn verhuisd vanuit een verzorgingshuis naar een eigen woning, lopen de kans om binnenkort terug naar het verzorgingstehuis te moeten. Alleen op die manier houden ze recht op een compleet pakket aan zorg.

Ouderen met eigen woning terug naar verzorgingshuis?

Dat is precies de omgekeerde route die het huidige kabinetsbeleid voorstaat. Daarover schrijft dagblad Trouw.

Eigen woning

Het gaat om ongeveer tweeduizend ouderen die nu een eigen woning hebben met een zogeheten Volledig Pakket Thuis (VPT). In dat pakket is een groot aantal voorzieningen opgenomen die deze ouderen ook tot hun beschikking hadden toen ze nog in een verzorgingshuis woonden.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Maar in de nieuwe Wet langdurige zorg staat dat dit uitgebreide pakket voor mensen die relatief lichte zorg vragen, dit jaar eindigt. Ouderen worden inmiddels door zorgkantoren per telefoon of per brief voor de keuze gesteld: u verhuist (terug) naar een verzorgingshuis, óf u bent voor uw zorg straks aangewezen op de gemeente en uw zorgverzekeraar.

Idiote situatie

Wilna Wind, voorzitter van patiëntenfederatie NPCF, spreekt over een ‘idiote’ situatie. Volgens haar staat het haaks op het beleid van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) om ouderen langer thuis te laten wonen.

Ook Actiz, de branchevereniging voor zorgorganisaties is fel tegen. ­Directeur Aad Koster wil er bij de ­politiek op aandringen om het pakket met zorg aan huis voor deze ouderen te behouden.

Bron: Trouw

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels