nieuws

Project stervensbegeleiding wint Helemaal Humanitas Prijs

Beleid

De vrijwilligersorganisatie Humanitas deelt ieder jaar een zorgprijs uit. Dit jaar is deze toegewezen aan een project dat terminale patiënten een menswaardig einde biedt.

Project stervensbegeleiding wint Helemaal Humanitas Prijs

De ‘Helemaal Humanitas Juryprijs 2015′ is gewonnen door het pilotproject Ontschotten van de Humanitas-afdeling Noord Kennemerland. Het project biedt terminale patiënten die in een instelling wonen palliatieve vrijwilligerszorg. Zo is ook deze kwetsbare groep mensen met een verstandelijke beperking, dementie of een psychiatrische ziekte verzekerd van een menswaardig einde in hun vertrouwde omgeving. Het project heet Ontschotten, omdat de grenzen tussen mantelzorg, formele zorg en vrijwilligers worden doorbroken.

Grote waarde

De jury roemt het feit dat Ontschotten op een innovatieve manier inspeelt op de transities in de zorg. Bovendien toont de activiteit aan dat je met vrijwilligers van grote waarde kan zijn, zelfs in de meest moeilijke situaties. Aan de juryprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees ook: ‘Mensen sterven het liefst thuis’

Eigen manier

De publieksprijs, dit jaar voor het eerst uitgereikt en goed voor een geldbedrag van 5000 euro, is gegaan naar het hospice Gasthuis Groningen. Humanitas-vrijwilligers zorgen er in dit hospice voor dat terminale patiënten op een plezierige en vooral eigen manier de laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen. Iedereen, ongeacht levensovertuiging, achtergrond of financiële situatie, is er welkom.

Humanitas

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Humanitas heeft meer dan zevenhonderd activiteiten, die verdeeld zijn over zes thema’s: eenzaamheid, opvoeden, opgroeien, detentie, thuisadministratie en verlies. Jaarlijks geven 12.000 goed getrainde vrijwilligers zo’n 54.000 mensen het zelfvertrouwen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

De vereniging reikt jaarlijks de Helemaal Humanitasprijs uit aan een activiteit die helemaal Humanitas is. Uiteindelijke hebben dit jaar meer dan 10.000 mensen hun stem uitgebracht.

Foto: Roy Beusker

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels