nieuws

‘Verras je gast voordat hij jou verrast’

Beleid

Wat zijn de gouden gastvrijheidsregels van collega’s in de zorg? Dit keer vroegen we het aan Yvonne van Eersel, manager facilitaire diensten bij Archipel Zorggroep.

‘Verras je gast voordat hij jou verrast’

Wat we ook doen op het gebied van gastvrijheid: de cliënt heeft de regie

“Dat is onze enige ‘officiële’ gastvrijheidsregel. We voeren hem uit door zoveel mogelijk met bewoners in gesprek te gaan en ze voortdurend keuzes te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van eten en drinken of activiteiten.”

Bied alternatieven

“Niet alle diensten kun je zelf aanbieden. Dan kun je twee dingen doen: zeggen ‘Het kan niet’ of gaan samenwerken met een andere partij om bewoners toch mogelijkheden te bieden. Dat laatste vinden wij erg belangrijk. Een aantal van onze bewoners houdt bijvoorbeeld erg van lezen. Maar omdat ze minder mobiel zijn, kunnen ze niet meer zelf naar de bibliotheek. Wij hebben toen in samenwerking met de bieb en de gemeente alternatieven geregeld. Zo is er nu een burgerbibliotheek, waar mensen boeken komen brengen, en hebben we een speciaal pendelbusje dat zorgt voor vervoer van en naar de bibliotheek. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.”

Lees ook de gouden gastvrijheidsregels van Wil van Gool

Blijf verrassen

“Verras je gast voordat hij jou verrast. Dat kan ook met ‘gewone’ dingen. Op de dag voor kerst gaan we altijd naar de mooie Trudokerk in Eindhoven. Dan trakteren we het personeel en alle bewoners en verzorgers op een kerstdienst. De kinderen van het personeel verzorgen het kerstverhaal in toneelvorm. Er is een pastor en een gelegenheidskoortje dat bestaat uit (oud)personeelsleden. Het is prachtig om te zien hoe bewoners daarvan genieten. Normaal komen ze zelden meer in een echte kerk, omdat het vaak niet haalbaar is.”

Samen sta je sterk(er)

“Werk samen, ook met andere zorgorganisaties. Ook dat is gastvrij zijn. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig met een nieuw project waarbij geestelijk beperkte jongeren binnen onze zorgsetting hun kwaliteiten inzetten. Ze hebben eigen ambachten in huis en binnenkort misschien ook hun eigen groentetuin. Samen kun je veel leuke dingen doen.”

Archipel Zorggroep is een organisatie op het gebied van verzorging en verpleging in Eindhoven en omgeving.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels