nieuws

Jan Slagter maakt naam van zijn verpleeghuis bekend

Beleid

Hij had het al als optie genoemd, maar nu is het officieel. Omroepbaas Jan Slagter weet wat de naam zal worden van het verpleeghuis dat hij eind 2016 wil openen.

Jan Slagter maakt naam van zijn verpleeghuis bekend

De instelling gaat Ben Oude Nijhuis heten, vernoemd naar de man die op 4 november vorig jaar in het televisieprogramma Pauw tegenover staatssecretaris Van Rijn een boekje opendeed over de misstanden in het huis waar zijn vrouw en de moeder van de bewindsman wonen.

Jan Slagter, directeur van Omroep Max, maakte in diezelfde periode bekend dat hij een verpleeghuis wil openen uit onvrede over de huidige verpleegzorg. “Dit hele balletje is gaan rollen door Ben Oude Nijhuis, die de problemen in de zorg heeft aangekaart. Die man is in mijn ogen een held.”

Oude Nijhuis overleed op 82-jarige leeftijd, een paar weken na zijn televisieoptreden.

Hartverwarmend

Slagter liet een maand geleden al doorschemeren dat hij Ben Oude Nijhuis een goede naam zou vinden voor het verpleeghuis. “De reacties die ik heb gekregen nadat ik dat had gezegd, ook van mensen die dicht bij hem betrokken zijn geweest, waren hartverwarmend. Dat moet ‘m gewoon worden, dacht ik, als een soort eerbetoon aan deze man. Ga maar tegenover de staatssecretaris zitten, vertel ‘m maar dat het niet deugt in het huis waar zijn moeder woont. Ik weet niet of ik het zou durven, maar hij deed het.”

Bekijk hier het gesprek met Ben Oude Nijhuis en Van Rijn in het tv-programma Pauw

De Randstad

De exacte locatie is nog altijd niet bekend, maar Slagter laat wel weten dat het verpleeghuis hoogstwaarschijnlijk ergens in de Randstad komt. “In ieder geval niet in een bos bij Ermelo of zoiets. Het moet in een omgeving zijn waar wat gebeurt, in de buurt van mensen, waar je je vader of moeder mee kunt nemen om op de hoek een kop koffie te drinken of een boodschap te doen.”

Het is niet de bedoeling dat Slagter het verpleeghuis daadwerkelijk gaat runnen. “Ik richt het op, zorg dat er mensen worden aangenomen en dat er een directeur komt. Uiteindelijk trek ik me terug en hoop ik dat het huis een model wordt voor de toekomst, want we moeten af van de hele grote tehuizen en ons inzetten voor kleinschaligheid.”

Volgens Slagter is er in het huis straks plaats voor 25 tot 30 mensen. “Ook voor iemand die moet rondkomen van een AOW-pensioen.”

Inventarisatie

Het project zit op dit moment in de researchfase, vertelt Slagter. “We zijn bezig met de inventarisatie van alle reacties die we hebben gekregen naar aanleiding van de bekendmaking van dit plan. We gaan de komende periode met een aantal mensen van succesvolle verpleeghuizen praten, mensen die al een bepaalde formule hebben. We willen niet het wiel opnieuw uitvinden, maar alle het goede van die huizen bij elkaar brengen en dat implementeren in het verpleeghuis dat wij voor ogen hebben.”

Het doel is om verpleeghuis Ben Oude Nijhuis eind 2016 te openen. Omroep Max gaat een documentaire maken over de oprichting, die rond de opening wordt uitgezonden.

Binnenkort verschijnt het hele interview met Jan Slagter over zijn verpleeghuis in Gastvrije Zorg.

Foto: Max-fotograag Mike Roelofs

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels