nieuws

Meer ruimte gevraagd voor innovaties in eerstelijnszorg

Beleid

Er moet meer ruimte komen voor innovaties in de huisartsenzorg. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Meer ruimte gevraagd voor innovaties in eerstelijnszorg

De NZa pleit in een brief aan minister Schippers voor liberalisering van de huisartsenzorg. In de huidige wet- en regelgeving is geen ruimte voor innovaties. Vernieuwende initiatieven komen hierdoor moeilijk van de grond.

Stimuleren

Naast nieuwe vormen van huisartsenzorg zoals inloopklinieken die voor iedereen toegankelijk zijn, moet dit ook het gebruik van digitale medische diensten stimuleren. Nieuwe ontwikkelingen dragen bij aan kostenbesparing in de zorg maar zullen niet direct in het basispakket van verzekeraars worden opgenomen. De cliënt betaalt vooralsnog dus zelf voor dit extra gemak. Met de nieuwe inzichten van de NZa ontstaat voor verzekeraars wel de mogelijkheid deze klantvriendelijke diensten in een aanvullend pakket op te nemen.

Laagdrempelig

Een voorbeeld van vernieuwende initiatieven is CareToGo inloopklinieken, een bedrijf dat laagdrempelige en kleinschalige instellingen realiseert. De eerste vestiging is in april 2014 geopend op station Den Haag Centraal. CareToGo biedt ook de mogelijkheid een huisarts via Skype te consulteren.

Lees ook: Dames en heren, de dokter heeft een vertraging van ongeveer 10 minuten

Volgens woordvoerder Bertus Altena van CareToGo is de brief van de NZA een flinke duw in de rug voor vernieuwing in de huisartsenzorg. “Als pioniers hebben wij veel hobbels moeten nemen. De starre regelgeving ontmoedigd om soortgelijke alternatieven te ontplooien ondanks het feit dat er vanuit de markt wel behoefte is aan een toegankelijker vorm van huisartsenzorg. Niet goed dus.”

In een eerste reactie naar de Tweede Kamer laat minister Schippers weten dat regelgeving zo moet worden aangepast dat nieuwe initiatieven sneller kunnen worden ingevoerd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels