nieuws

‘Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben’

Beleid

Het recht op thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning moet in elke gemeente gelijk worden gegarandeerd. Dat vindt de SP.

‘Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben’

Die partij heeft deze week een plan voor een gemeentelijk basispakket voor onder meer de thuiszorg gepresenteerd. Daaraan moeten alle gemeenten zich houden. Nu zijn er te veel verschillen.

Vereenzaming

“Vervuiling, verarming en vereenzaming van ouderen is aan de orde van de dag. Er moet nu ingegrepen worden. Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben”, aldus partijleider Emile Roemer. Volgens de SP moeten mensen nu soms zelfs naar de rechter om hulp af te dwingen.

Recht

Met het basispakket van de SP maakt het volgens SP-Kamerlid Renske Leijten Leijten niet uit waar je woont: “Je hebt recht op de thuiszorg en dagbesteding die je nodig hebt. Welke zorg je nodig hebt, wordt bepaald door cliënt en professional samen.” Volgens Leijten is er dan ook geen sprake meer van de ‘achterlijke minutenverantwoording’ door zorgverleners.

Lees ook: Zorg is straks niet overal hetzelfde meer

Dagbesteding

Er is allang afgesproken dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor onder andere vaccinaties. In het voorstel van de SP wordt dit pakket uitgebreid met thuiszorg, dagbesteding, individuele begeleiding en mantelzorgondersteuning.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels