nieuws

‘Van de zotte dat senioren naar de rechter moeten’

Beleid

Het is waanzin dat steeds meer ouderen naar de rechter moeten stappen om huishoudelijke hulp af te dwingen bij hun gemeente. Dat zegt ouderenbond ANBO.

‘Van de zotte dat senioren naar de rechter moeten’

De aanleiding was een rechtszaak van een aantal ouderen tegen hun woongemeente Lochem. Zij waren naar de rechter gestapt omdat de gemeente vanaf 1 april het schoonmaken van hun huis niet meer wilde vergoeden. Ze vonden dat de beslissing was genomen zonder gedegen onderzoek. De rechter gaf hen gelijk.

Eerder stapten senioren uit Dantumadiel, Montferland en Utrecht al naar de rechter. Ook in die gevallen werden de gemeenten op de vingers getikt.

Niet zomaar

“Het is echt van de zotte dat steeds meer 70- en 80-plussers naar de rechter moeten stappen. Verminderen of stopzetten van huishoudelijke hulp mag niet zomaar gebeuren, daar moet de gemeente minimaal een persoonlijk gesprek over voeren met de cliënt”, aldus een woordvoerder van ANBO.

De ouderenbond vindt dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden nog eens moet wijzen op de regels.

Veel zorg, waaronder huishoudelijke hulp, is sinds 1 januari overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Tegelijk is het budget verlaagd.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels