nieuws

‘Hou ouderen niet onnodig lang in ziekenhuis’

Beleid

Dat kwetsbare ouderen soms na hun behandeling onnodig lang in een ziekenhuis verblijven, is niet goed en een onwenselijke situatie. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Van Rijn reageert daarmee op de uitkomsten van een onderzoek van Nieuwsuur en een rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie. Hij laat de situatie snel onderzoeken […]

‘Hou ouderen niet onnodig lang in ziekenhuis’

Dat kwetsbare ouderen soms na hun behandeling onnodig lang in een ziekenhuis verblijven, is niet goed en een onwenselijke situatie. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

Van Rijn reageert daarmee op de uitkomsten van een onderzoek van Nieuwsuur en een rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Klinische Geriatrie. Hij laat de situatie snel onderzoeken en beloofde de Kamer om binnen vier weken met oplossingen te komen.

Van Rijn was naar het vragenuurtje geroepen door Henk Krol van 50Plus. Maandagavond meldde Nieuwsuur dat het steeds langer duurt om kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis zijn uitbehandeld, door te plaatsen naar een verpleeghuis. Er zou zelfs sprake zijn van ‘filevorming’.

Noodgedwongen

“Het ziekenhuis is geen juiste plek voor mensen die geen behandeling nodig hebben. Te lang in het ziekenhuis blijven is niet goed”, aldus Van Rijn. Uit de uitzending van Nieuwsuur bleek dat geriaters patiënten noodgedwongen steeds vaker naar huis sturen, terwijl ze daar eigenlijk nog niet aan toe zijn. Een andere keus is er niet omdat er onvoldoende plekken zouden zijn in de verpleeghuizen.

Oplossingen

Van Rijn wees er op dat er duidelijke regionale verschillen zijn, maar dat hij gaat kijken naar oorzaken en oplossingen. Sommige patiënten kunnen na behandeling met intensieve thuiszorg naar huis, anderen komen in aanmerking voor een permanent verblijf in een verpleeghuis. Volgens Van Rijn zijn bij de verpleeghuizen geen grote wachtlijsten en is er genoeg geld.

Volgens oppositiepartijen als de SP en de PVV had Van Rijn kunnen weten dat deze situatie zou ontstaan en kan hij beter zijn beleid terugdraaien.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels