nieuws

IGZ richt kritische blik op langdurige zorg

Beleid

De zorg verandert. Mensen blijven zo lang mogelijk thuis wonen, ook als ze ondersteuning en zorg of behandeling nodig hebben. Hoe past de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar toezicht hierop aan?  

IGZ richt kritische blik op langdurige zorg

Mensen die langdurig afhankelijk zijn van (intensieve) zorg thuis hebben meestal te maken met verschillende zorgverleners en zorgorganisaties. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beschouwt hen als een ‘netwerk’ rondom de cliënt. De IGZ is twee proefprojecten gestart voor het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis.

Langdurige zorg

In beide proefgebieden spreekt de inspectie met cliënten die thuis langdurig een combinatie van ondersteuning en persoonlijke verzorging of verpleging en/of behandeling krijgen. De proefprojecten zijn gericht op kwetsbare ouderen, volwassenen met een verstandelijke beperking en volwassenen met chronische psychiatrische aandoeningen.

De inspectie spreekt ook met mantelzorgers en vrijwilligers die betrokken zijn bij deze cliënten. De bedoeling is om te toetsen of zorgverleners in het netwerk rondom elke cliënt goed samenwerken.

Landelijk en stedelijk

De projecten worden uitgevoerd in een landelijk gebied in West-Brabant en een stedelijk gebied in de gemeente Nijmegen. De proefprojecten duren ongeveer vijf maanden. Zowel de zorgverleners en zorgorganisaties in de betreffende gemeenten als de cliënten en de mantelzorgers die hebben deelgenomen aan het proefproject horen achteraf wat de bevindingen waren.

Na afloop van de proefprojecten bekijkt de inspectie of de toetsing en de werkwijze aangepast moeten worden. De inspectie verwacht dat zij begin 2016 beschikt over een definitieve instrument voor het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis.

Lees ook: ‘Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels