nieuws

Zussen zijn grootschalige zorg zat

Beleid

Uit onvrede over de dagelijkse gang van zaken in de grootschalige zorginstellingen waar ze werkten, maakten de twee zussen Monique Muselaers en Tertia Mulder-Muselaers hun droom waar: zorgondernemer worden in hun eigen kleinschalige woonvorm.

Zussen zijn grootschalige zorg zat

Monique Muselaers is een en al bevlogenheid over De Muzelaar, een particuliere zorginstelling in Alphen aan den Rijn. Samen met zus Tertia begon ze in 2012 deze kleinschalige woonvorm
voor veertien dementerende ouderen in twee woongroepen.“We bieden de mensen een veilig thuis waarin alle ruimte is voor een eigen dagindeling.”

de muzelaar 2

Institutioneel

Het enthousiasme over haar werk was vroeger een stukje minder. “Uit eerdere ervaringen in grootschalige zorginstellingen hebben mijn zus en ik gedacht: het kan anders. Natuurlijk zijn er goede zorginstellingen voor kleinschalig wonen maar de doorsnee traditionele zorg is nog steeds heel institutioneel.”
Muselaers kan het weten, want samen met zus Tertia werkte ze een aantal jaren in grootschalige zorginstellingen. Dat kan anders, dachten de zussen. Wachten op een cultuuromslag deden ze dan ook niet. Ze wilden het verschil maken met een eigen zorginitiatief.

Lees ook: Jan Slagter denkt dat hij het beter kan

Huiselijkheid

Die mogelijkheid werd ze geboden toen ze via een woningbouwcorporatie in Aphen aan den Rijn een ruimte konden huren, geschikt voor twee woongroepen voor ouderen met dementie. De kern van de visie van Monique en Tertia is ‘huiselijkheid’. Onder het motto ‘doe maar gewoon wat je thuis ook zou doen’ gaat het er in de Muzelaar heel gemoedelijk aan toe. “Voor de bewoners is dit huis ‘thuis’, en wij zijn te gast bij hen.”

de muzelaar

Lees het hele verhaal in de komende editie van Gastvrije Zorg, die 29 mei verschijnt.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels