nieuws

Participatiemaatschappij is niet voor iedereen even zwaar

Beleid

In de participatiemaatschappij draagt iedereen z’n steentje bij, toch? Dat zou mooi zijn, maar het blijkt dat sommigen het zwaarder hebben dan anderen.

Participatiemaatschappij is niet voor iedereen even zwaar

In essentie vindt driekwart van de mantelzorgers dat zowel mannen als vrouwen moeten bijdragen in de zorg voor een ander. Echter, in de praktijk denkt 86 procent van de vrouwen dat de participatiemaatschappij voor een onevenredig deel op hun schouders terecht komt. Ruim de helft van de mannen (53 procent) is het daarmee eens.

Dit blijkt uit het Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo.

Tevreden

Van de mantelzorgende mannen is 83 procent tevreden over de verdeling van de zorgtaken in uren tussen mannen en vrouwen. Van de mantelzorgende vrouwen is slechts 53 procent daarover tevreden.

Wat verder opvalt is dat vrouwelijke mantelzorgers vinden dat van hen meer wordt verwacht door: familie (69 procent), gemeenten (49 procent) en zorgprofessionals (46 procent)

Delen

Gemeenten kunnen hierop inspelen, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo. “Tijdens een keukentafelgesprek met een vrouwelijke mantelzorger kan bijvoorbeeld ook eens gevraagd worden of zij de zorg ook kan delen met een/haar man. Op deze manier wordt de gedachte dat er eerder naar vrouwen wordt gekeken doorbroken.”

In zijn algemeenheid valt op dat het delen van zorg met meerdere mantelzorgers nog lastig is, zowel voor vrouwen als mannen. 65 procent van de respondenten deelt de zorg niet met andere mantelzorgers. Terwijl de zorg delen de ‘volhoudtijd’ juist verlengt.

Lees ook: Hulp van buren is niet onbeperkt

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels