nieuws

Start-ups die zorg willen verbeteren krijgen hulp

Beleid

Wie kunnen de zorg voor patiënten beter maken? Minister Edith Schippers van VWS denkt aan start-ups, en ze wil deze bedrijven dan ook ondersteunen.

Start-ups die zorg willen verbeteren krijgen hulp

De minister ziet graag een innovatief, creatief netwerk ontstaan om jonge start-ups in de zorg nog beter te ondersteunen. Ze gaat onderzoeken of een dergelijk netwerk mogelijk is. Het grote voordeel dat hiermee behaald kan worden is dat innovaties die gewenst zijn, sneller kunnen worden toegepast.

Schippers wil de kennis en eisen van patiënten en professionals in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en diensten. Daarnaast is onder andere juridische, financiële en verzekeringskennis nodig.

Zelfstandig

“We moeten bij zorg niet meer meteen aan ziekenhuizen en artsen denken, maar aan hoe we ouderen en chronisch zieken kunnen helpen actief en zelfstandig te blijven”, zegt de minister. “Dat is beter voor hen, beter voor hun familie, voor de samenleving en voor de kosten van de zorg. Er is door toepassing van (geavanceerde) technologie al veel meer mogelijk dan we denken. Het gaat erom dat we die verder ontwikkelen en daadwerkelijk toepassen.”

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Missie

Schippers leidde onlangs een economische missie in Chicago en Boston van Nederlandse bedrijven in de sectoren Life Sciences and Health en Landbouw en Voedingsindustrie. Centraal stond ‘healthy aging’ en ‘feeding the city’. Mensen worden steeds ouder en steeds meer mensen hebben een chronische ziekte. De uitdaging is om hen vitaal te houden, zodat ze in allerlei maatschappelijke verbanden actief kunnen blijven, waaronder de arbeidsmarkt.

Tijdens de missie tekenden het Rehabilitation Instituut Chicago en Neurocontrol Nederland een samenwerkingscontract op het gebied van revalidatie-onderzoek, klinische samenwerking en samenwerking met Nederlandse bedrijven. Zeven Nederlandse wetenschappers kregen een adjunct-hoogleraarschap aangeboden op de prestigieuze Northwestern University.

Technologische toepassingen

Royal Duyvis Wiener en het Amerikaanse bedrijf CHS tekenden een contract over technologische toepassingen op het gebied van noten en zaden. De staat Massachussets kondigde aan graag een tegenbezoek met bedrijven en universiteiten aan Nederland te willen afleggen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels