nieuws

Zorgprofessionals worden gek van regeltjes

Beleid

Een op de vijf zorgprofessionals is alle veranderingen in de zorg zo zat dat hij overweegt een andere baan te nemen. Een op de acht zou het liefst nog dit jaar van baan veranderen.

Zorgprofessionals worden gek van regeltjes

Dat meldt het Parool op basis van een onderzoek van zorgdienstverlener VvAA. De bezieling voor het beroep verdwijnt door de enorme papierbergen en bureaucratie waarmee zij zich dagelijks geconfronteerd zien, schrijft het dagblad.

Afbrandrisico zorgprofessionals

Vooral onder apothekers en hun assistentes is het afbrandrisico hoog, zo blijkt uit het onderzoek. Zij moeten aan boze patiënten uitleggen waarom medicijnen plotseling niet meer worden vergoed. Het Parool citeert een apotheker uit Goes die zegt dat hij nu drie keer zo veel tijd kwijt is aan het uitleggen van de nieuwe regels dan vroeger. “Vroeger vochten de apothekersassistentes om aan de balie te staan, nu willen ze niet meer. Het is geen pretje boze klanten beleid van anderen te moeten uitleggen.”

Hoge werkdruk

Uit het onderzoek van de VvAA, waaraan 1300 zorgspecialisten hebben deelgenomen, blijkt dat veel zorgprofessionals gebukt gaan onder hoge werkdruk en steeds vaker last hebben van stress en burn-out. Doordat zij aan steeds meer regels moeten voldoen, komen ze niet toe aan wat ze willen doen: zorgen voor een ander.

Meer weten?

Veel ondernemingsraden in de zorg zijn druk bezig om alle veranderingen bij te benen en zijn bang de grip te verliezen op al deze veranderingen. Het congres Veranderen zonder zorg op 4 juni biedt duidelijkheid.

Lees ook: Virtueel spel leert zorgverlener persoonlijk gesprek te voeren

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels