nieuws

Gemeente schiet door in korten thuiszorg

Beleid

Veel gemeenten gaan verder in het bezuinigen op thuiszorg dan was beoogd bij het overhevelen van verantwoordelijkheden door het Rijk. Hoe is dat mogelijk?

Gemeente schiet door in korten thuiszorg

Er blijkt onduidelijkheid te bestaan over de regels, schrijft De Volkskrant. Daardoor denken sommige gemeenten vergoedingen te kunnen korten zonder onderzoek. andere gemeenten sluiten ouderen boven het minimum of met spaargeld uit van hulp.

Altijd beschikbaar

De gemeentelijke bezwarencommissie stelt echter dat hulp altijd beschikbaar moet zijn voor mensen die dat nodig hebben, ongeacht hun financiële situatie. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn vindt dat het niet kan liggen aan onduidelijkheid over de regels. In een brief aan de Tweede Kamer vorige maand, schreef Van Rijn dat gemeenten huishoudelijke hulp niet zomaar mogen schrappen.

Bezwaarschriften

Het tijdschrift Binnenlands Bestuur meldde vorige maand dat er meer dan drieduizend bezwaarschriften bij gemeenten zijn binnengekomen over kortingen op de huishoudelijke hulp. Volgens betrokkenen komt dat omdat de wet wel degelijk onduidelijk is. Advocaat Matthijs Vermaat, die veel tegen gemeenten procedeert over huishoudelijke hulp, vindt dat de wet op dat punt ‘wat slordig is opgeschreven’.

De rechter oordeelde in december vorig jaar dat de gemeente Dantumadeel niet zomaar had mogen stoppen met de vergoeding van de huishoudelijke hulp aan een bejaard echtpaar. Volgens Van Rijn is het aantal gemeenten dat geen keukentafelgesprek voert sinds die eerste uitspraak afgenomen.

Bron: De Volkskrant

Lees ook Rechter bepaalt: twee ouderen krijgen huishoudelijke hulp terug

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels