nieuws

Idee van verpleeghuisdirecteur: schaf het verpleeghuis af

Beleid

Staatssecretaris Van Rijn heeft de zorg een tijdje geleden gevraagd om plannen voor kwaliteitsverbetering te presenteren. Dat is gebeurd. Eén van de ideeën: schaf het verpleeghuis af.

Idee van verpleeghuisdirecteur: schaf het verpleeghuis af

Dat is het plan van Opella-directeur Kars Hazelaar, waarover Trouw bericht.

175 zorgorganisaties presenteren vandaag plannen om de kwaliteit in 757 van de ruim 900 zorglocaties in Nederland te verbeteren. De wensen van de cliënt moeten meer centraal staan, in plaats van de regels en protocollen. Opella gaat het verst door te pleiten voor de afschaffing van het verpleeghuis.

Regie

Volgens Opella-directeur Kars Hazelaar kan ongeveer de helft van de verpleeghuisbewoners best thuis wonen. Hij pleit voor afschaffing van het verpleeghuis om de klant weer echt de regie in handen te geven. De bestuurder van Opella, een grote aanbieder van thuiszorg, revalidatie- en verpleeghuiszorg in de regio Ede-Wageningen, wil stimuleren dat wijkverpleegkundigen ouderen die in aanmerking komen voor het verpleeghuis hen langer thuis verzorgen.

Regelarm werken

Opella heeft ervaring met het afschaffen van regels. Een aantal jaar geleden is de organisatie gestart met regelarm werken. Het ministerie van VWS heeft toestemming gegeven voor een experiment waarbij Opella de onnodige regels, intern en extern, los heeft gelaten. De zorgaanbieder kan bijvoorbeeld zelf zorgindicaties regelen. Medewerkers hebben daardoor meer ruimte om met de klant individueel in gesprek te gaan over zorg en ondersteuning, zo blijkt uit een tussentijdse evaluatie. Volgens Opella krijgen mensen echt antwoord op hun vragen in plaats van een standaardoplossing. Ook kan er meer zorg worden verleend voor hetzelfde geld.

Risico’s

Het experiment loopt binnenkort af, maar vanwege de goede ervaringen wil Opella deze werkwijze doorzetten en meer focussen op zorg aan huis, ondanks de risico’s. “We weten dat moeder kan vallen, maar sommige ouderen nemen liever dat risico dan dat ze in een verpleeghuis moeten wonen waar ze de regie over hun leven kwijt zijn”, aldus Hazelaar in Trouw.

Lees hier het volledige artikel in Trouw

Zorgteam

Voor mensen met een zware zorgvraag kan een vorm van beschermd wonen een oplossing zijn, zegt Opella-woordvoerder Jolanda van den Hoek. “Die mensen kunnen geclusterd wonen waardoor er 24 uur per dag zorg beschikbaar is in de vorm van een zorgteam dat in de wijk de zorg levert. Dat hoeft niet per se in de constructie van een verpleeghuis met één pakket voor wonen en zorg. Mensen wonen beschermd, in hun eigen woning die ze huren, en zijn de baas in huis. Het zorgpakket kan dan op maat gemaakt worden.”

Belemmerend

Van den Hoek geeft een voorbeeld dat volgens haar een gevolg is van de huidige regels. “Een oudere vrouw woont zelfstandig en haar kleindochter komt één keer in de week helpen met het huishouden. Als ze vervolgens naar het verpleeghuis gaat en haar kleindochter wil blijven helpen, dan kan dat niet. Wij zijn dan verplicht om als zorgaanbieder het huishouden te regelen. Dat zijn belemmerende afspraken. Als iemand baas in eigen huis is, bepaalt diegene, of de familie, dat zelf.”

Lees ook: Beleving in plaats van protocollen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels