nieuws

‘Triest dat mensen van tachtig naar de rechter moeten’

Beleid

a

‘Triest dat mensen van tachtig naar de rechter moeten’

In het eerste halfjaar van 2015 stapten duizend mensen naar de rechter vanwege een conflict met hun gemeente over een WMO-voorziening, voornamelijk huishoudelijke hulp. Dat is volgens de Unie KBO een toenname van 80 procent. “Gemeenten leveren vaak nog geen maatwerk en de communicatie laat te wensen over. Deze signalen krijgen wij al veel langer binnen. Staatssecretaris Van Rijn moet nu ingrijpen”, zegt directeur Manon Vanderkaa.

Signalen

De Raad voor de Rechtspraak maakte de sterke groei van dergelijke rechtszaken recent bekend. Deze cijfers sluiten aan bij de signalen die de Unie KBO, met 190.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland, sinds eind 2014 ontvangt, onder meer via het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg.

VanderKaa: “Gemeenten moeten maatwerk leveren en mogen niet zomaar stoppen met het vergoeden van huishoudelijke hulp. Toch gebeurt dat wel. Hulp die jarenlang vergoed werd, stopt zonder dat hierover ooit een gesprek gevoerd is. En dat terwijl mensen in een gemeente tien kilometer verderop de hulp wel krijgen; dat ervaren ouderen en hun verzorgers als willekeur. Het gevolg zien we nu: hulpbehoevenden, veelal ouderen, die naar de rechter stappen om hun gelijk te halen.”

Meldpunt

Al langer waarschuwde de Unie KBO de landelijke politiek over de te verwachten conflicten. Gemeenten kregen onder de nieuwe wet veel beleidsvrijheid, waardoor het voor hen soms erg gemakkelijk is om hulp in de huishouding stop te zetten. Het regende daarop klachten bij de Unie KBO. Bij het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg (november 2014-april 2015) van de Unie KBO, de PCOB en Omroep Max gingen verreweg de meeste klachten over de huishoudelijke hulp die niet langer vergoed werd.

Triest

“Het is heel terecht dat mensen naar de rechter stappen om ervoor te zorgen dat zij de hulp waarop zij recht hebben, ook krijgen”, meent VanderKaa. “Tegelijkertijd is het meer dan triest dat juist deze kwetsbare groep, vaak ver boven de tachtig jaar, de gang naar de rechter moet maken. Wij denken dat er een heleboel mensen zich uiteindelijk schikken bij de gemeentelijke uitspraak, omdat een lang slepende rechtsgang voor hen ondoenlijk is”.

De Unie KBO pleit voor het aanpassen van de wet. “Zodat gemeenten zich niet langer aan hun verantwoordelijkheid voor hun kwetsbare inwoners kunnen onttrekken!”, aldus Vanderkaa.

Lees ook: Gemeente schiet door in korten thuiszorg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels