nieuws

‘Vernieuwing in de ouderenzorg niet meer te stoppen’

Beleid

175 zorgorganisaties presenteerden vorige week hun plannen aan staatssecretaris Van Rijn voor kwaliteitsverbetering en vernieuwing in de zorg. Volgens Actiz is dit een teken dat de vernieuwingsbeweging in de ouderenzorg niet meer te stoppen is.

‘Vernieuwing in de ouderenzorg niet meer te stoppen’

Vijftien zorgorganisaties hebben gezamenlijk een plan ingediend om de regiefunctie écht bij de oudere te leggen. De cliënt en zijn of haar netwerk krijgen de regie over het zorgleefplan en bepalen eveneens waar de beschikbare middelen aan worden besteed. In een expertisegroep wordt van en met elkaar geleerd met als doel om te komen tot een gelijkwaardige rol van cliënt, familie en medewerker.

Groene binnenruimtes

In Zaandam gaat een zorgorganisatie in samenwerking met de Universiteit van Humanistiek onderzoeken of groene binnenruimtes bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met een psychogeriatrische aandoening. Er wordt gekeken of groen effectief kan worden ingezet om dwaalgedrag en (nachtelijke) onrust te verminderen.

In Schiedam werkt een zorgaanbieder aan de relatie tussen de cliënt met dementie en zijn familie om deze te verbeteren en te behouden met behulp van de Montessorimethodiek.

Overgewicht

In Boxtel wordt gewerkt aan obesicare: de behandelings- en begeleidingsmethodiek voor mensen met morbide obisetas (BMI 40+). Vernieuwend, omdat het bij ouderen niet alleen om ondergewicht gaat, maar ook om fors overwicht. Dat vraagt om speciale behandel- en tiltechnieken en dus in het investeren in middelen, experts, het opleidingen van personeel en psychologische ondersteuning.

Het idee dat Opella-directeur Kars Hazelaar bij staatssecretaris Van Rijn neerlegde, is misschien wel het meest opvallend.

Veelbelovend

De plannen om te vernieuwen en de kwaliteit verder te verbeteren, zijn volgens Actiz veelbelovend en zouden allemaal in het programma opgenomen moeten worden. “Eén ding is zeker: de plannen gaan ook gewoon door als dit niet gebeurt. De vernieuwingsbeweging in de ouderenzorg is er al jaren en is niet meer te stuiten”, aldus de brancheorganisatie.

Lees hier de weblog van Actiz-directeur Aad Koster.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels