nieuws

ANBO beschuldigt eigen bestuurders van diefstal

Beleid

Ouderenorganisatie ANBO is volgens eigen zeggen in de afgelopen jaren meermalen het slachtoffer geweest van interne fraude. Lokale bestuurders van de vereniging zouden in totaal ongeveer twee ton van de ouderenorganisatie achterover gedrukt.

ANBO beschuldigt eigen bestuurders van diefstal

De top van de ouderenbond heeft daarom donderdag de rekeningen van alle 387 afdelingen laten blokkeren, meldt het AD.

Aangifte

De afgelopen twee jaar werd volgens ANBO regelmatig, zonder overleg met het hoofdkantoor, geld weggesluisd naar stichtingen en verenigingen en naar privérekeningen. Het grootste fraudebedrag was 150.000 euro. “We zaten de afgelopen jaren meermaals op het politiebureau om aangifte te doen”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan.

Chaos

Bij de ouderenbond heerste afgelopen jaren financiële chaos. De Haan: “Het liep de spuigaten uit. We troffen onbekende verenigingen of stichtingen aan. We kregen door dat een penningmeester 30.000 euro had weggesluisd. Nooit meer teruggevonden. Natuurlijk dachten de meeste bestuurders wel in het ANBO-belang maar toch waren we de controle kwijt.”

Anonieme brief

Den Haan zegt al langer op de hoogte te zijn geweest van de chaos maar dat eerst een operatie op touw gezet moest worden om deze stap te kunnen zetten. Een anonieme brief, waarin leden werden opgeroepen hun bijdragen op een aparte rekening over te maken, was de druppel. “We durfden het niet aan om rekeningen langer open te houden.”

Weigeren

Een woordvoerster van de ANBO bevestigde dat er in ieder geval een bedrag van ongeveer 200.000 euro is verdwenen bij diverse fraudegevallen. Er is verschillende keren aangifte gedaan, maar tegen hoeveel mensen kon ze niet zeggen. In sommige gevallen is het geld teruggehaald maar anderen weigeren terug te betalen omdat ze vinden dat het hun geld is.

Lokale activiteiten

De bond benadrukt dat de activiteiten voor de leden gewoon doorgaan. De financiële zaken worden vanaf nu centraal geregeld en niet langer door bestuurders op lokaal niveau. “Er verandert niets aan het budget voor lokale activiteiten, de verdeling vindt echter plaats via ANBO-Betaalpassen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels