nieuws

Inschrijving Het Beste Zorgidee geopend

Beleid

Wie heeft Het Beste Zorgidee van 2015? Heel Nederland wordt voor de achtste keer uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan.

Inschrijving Het Beste Zorgidee geopend

Het Beste Zorgidee is de eerste zorginnovatiewedstrijd waar zowel patiënten, zorgverleners als consumenten wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. Tot 18 oktober kan iedereen ideeën insturen.

Vervolgens kiest de jury de vijf meest innovatieve ideeën. Het Nederlandse publiek kan daarna stemmen via de website van Het Beste Zorgidee. De winnaar krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren.

Oneindig veel mogelijkheden

“Niet alleen wetenschappers en deskundigen hebben goede ideeën om de zorg beter te maken”, stelt juryvoorzitter Niek Urbanus, oud-bestuursvoorzitter van het AMC. “Juist ook mensen die zelf regelmatig met zorg in aanraking komen. Zoals patiënten, hun familie en mensen die in de zorg werken.”

Vooral technische ontwikkelingen bieden oneindig veel mogelijkheden, zegt Urbanus. “Bijvoorbeeld apps op smartphones helpen om zelf meer invloed te hebben op je gezondheid, zodat je langer vitaal kunt blijven.”

Belevingskussen

Winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels succesvol in de praktijk toegepast. Vorig jaar won Hans van Wetten, met zijn idee voor een belevingskussen voor dementerende ouderen. Het kussen maakt bij aanraking een voor de patiënt herkenbaar geluid (foto). In 2013 wonnen de scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper met hun idee van het Mitella-T-shirt. De afritsbare mitella biedt patiënten meer draagcomfort dan een gewone mitella.

Medicijnen

De winnaar van 2012 was Philip Boerebach. Zijn idee was om niet alleen huisartsen, maar ook specialisten bedlegerige patiënten thuis te laten bezoeken. Dat is niet alleen voor de patiënt prettiger, het scheelt ook ambulanceritten. In 2011 won Anja Vissers met haar idee om medicijnen te sealen en te voorzien van een thermometerchip, waardoor ongebruikte medicijnen kunnen worden hergebruikt.

Boodschappenpakket

Het idee van John Rietman uit 2010 voor zorg-tv is inmiddels gerealiseerd. Het boodschappenpakket, een idee van Renate Rammeloo uit 2009, dat patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis meekrijgen, heeft in diverse ziekenhuizen navolging gevonden. De zorgcoach van Marian van der Hoeven (2008) is in Nederland inmiddels gemeengoed.

De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De afgelopen jaren werden in totaal duizenden innovatieve ideeën ingestuurd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels