nieuws

Nederlandse oorlogseconomie stimuleert innovatie in zorg

Beleid

Nederland krijgt een oorlogseconomie en dat heeft een positieve invloed op innovaties in de zorg.
Dat voorspelt trendwatcher Adjiedj Bakas.

Nederlandse oorlogseconomie stimuleert innovatie in zorg

“Een oorlogseconomie heeft ook goede kanten: door de nood gedwongen ontstaat er een innovatieve samenleving”, zegt Bakas. “Een oorlogseconomie staat voortdurend in de stand van overleven. Dat levert een stoot adrenaline op die gebruikt wordt om innovaties te doen.”

Bovendien zegt hij: “In een oorlogseconomie telt een mensenleven zwaarder omdat er meer mensen doodgaan. Veel aandacht zal er dan ook zijn om mensenlevens te redden in de gezondheidszorg.”

Mensenlevens

Bakas maakt de vergelijking met Israël, dat voortdurend in staat van oorlog verkeert. “Israël heeft een bevolking van maar zes miljoen inwoners en wordt omringd door een vijandige meerderheid. De druk om in de zorg innovaties te doen om mensenlevens te redden is er groot.”

Ruiken

Een van de uitvindingen die de laatste jaren in Israël is gedaan, is een apparaatje dat aan je adem kan ‘ruiken’ of je Alzheimer, Parkinson of kanker hebt. “Bepaalde honden konden dat ook al, maar ze konden niet duidelijk maken om wat soort ziekte het gaat.” Andere voorbeelden van Israëlische uitvindingen zijn medicijnen tegen te hoge cholesterolwaarden en medische scanapparatuur.

Adjiedj Bakas is een van de sprekers tijdens het KiZ-congres op 5 november in Burgers’ Zoo in Arnhem. Dat staat dit jaar in het teken van de toekomst van kwaliteit en veiligheid in de zorg. Schrijf nu in via www.kizcongres.nl!

Foto: Wilhelmina Ziekenhuis

Lees ook: Cliënten GGzE hebben ‘s nachts zelf de regie

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels