nieuws

Ouderen geven hun mening over kabinetsplannen

Beleid

Prinsjesdag is nu een week geleden en iedereen heeft wel een mening over de plannen van het kabinet. Wat vinden ouderen eigenlijk van de onderdelen die op hun van invloed zijn? ANBO heeft het gepeild.

Ouderen geven hun mening over kabinetsplannen

Bijna 80 procent van de ruim zevenduizend respondenten van de ANBO-Prinsjesdagpeiling vindt het een gemiste kans dat het kabinet op Prinsjesdag geen maatregelen heeft gepresenteerd om langer zelfstandig wonen te stimuleren. “Het kabinet wil dat iedereen zo lang mogelijk thuis woont, maar dat was helemaal geen thema vorige week”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO.

Woningaanpassing

“Wij maken ons ernstige zorgen, omdat de woningmarkt niet is toegerust op zoveel thuiswonende senioren en gemeenten amper woningaanpassingen financieren”, aldus Den Haan. Volgens ANBO is het de hoogste tijd dat minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) in actie komen.

Lees ook: Wie de woning aan wil passen, kan beter verhuizen

Aandachtsuurtje

Wat wel goed ontvangen is, is het aandachtsuurtje voor verpleeghuisbewoners. Een kwart van de ondervraagden zegt dat het aandachtsuurtje hard nodig is. Nog eens 35 procent vindt een uur niet genoeg.

Veertig procent vindt dat professionals en vrijwilligers het uur aandacht moeten geven. Slechts twee procent ziet hierin een rol voor vrijwilligers weggelegd. Ook familie scoort niet hoog, slechts 1 procent. Hoewel men voorstander is van het aandachtsuurtje, denkt een kwart dat het maar een deel van de problemen in de zorg oplost.

Top 3 waar volgens de respondenten meer geld voor moet komen:
1. Gezondheidszorg (66 procent)
2. Koopkrachtbehoud van senioren (60 procent)
3. Langer zelfstandig thuis wonen (46 procent)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels