nieuws

Patiëntenstop bij twee thuiszorgaanbieders

Beleid

Thuiszorgaanbieders hebben moeite om zorg te leveren aan alle ouderen die voorheen in een verzorgingshuis terecht konden. In korte tijd hebben al twee aanbieders een patiëntenstop afgekondigd.

Patiëntenstop bij twee thuiszorgaanbieders

Dat meldt Trouw. Het gaat om de kleine Brabantse Stichting Zorgcentra Rivierenland (SVZ) en deze week het veel grotere Zuid-Hollandse Vierstroom Zorg Thuis.

Duizenden extra

Hier zal het volgens Actiz, de belangenvereniging van onder meer thuiszorgaanbieders, niet bij blijven. Volgens een woordvoerder hebben de zorgaanbieders te maken met duizenden extra ouderen, en krijgen ze te weinig geld. Eerder deze maand becijferde Actiz een tekort van 242 miljoen voor dit jaar.

ANBO, belangenbehartiger voor senioren, zette eerder al vraagtekens bij de bezuiniging op de wijkverpleging en uitte het vermoeden dat de zorgpremie omhoog zal gaan wanneer de zorgverzekeraars voor de wijkverpleging vanaf 2017 risicodragend worden.

Onder water

“We zitten nu pas in 2015 en volgens Actiz staat de wijkverpleging al onder water met een te verwachten tekort van 242 miljoen euro”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “En daar komen nu de lage tariefvergoedingen (in 2016 min 2 tot min 5 procent ) en de eerste 5 procent uit eigen middelen betalen voor de thuiszorgorganisaties nog eens bij. Absurd!”

Beschamend

Het gevolg is dat steeds meer thuisorganisaties een cliëntenstop voor de wijkverpleging instellen en hulpvragers tevergeefs bij hen aankloppen, zegt ANBO. Den Haan: “Zorgverzekeraars hebben zelf steeds meer financiële reserves, die eigenlijk naar de zorg moeten gaan. En dan dit! Wijkverpleging is cruciaal voor ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Een cliëntenstop is beschamend voor Nederland.”

Lees ook: Ouderen geven hun mening over kabinetsplannen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels