nieuws

Zes dimensies bepalen kwaliteit Deventer Ziekenhuis

Beleid

Om het streven naar nog betere kwaliteit handen en voeten te geven, wil het Deventer Ziekenhuis gebruik gaan maken van de zes dimensies die het Amerikaanse Institute of Health Improvement (IHI) hanteert.

Zes dimensies bepalen kwaliteit Deventer Ziekenhuis

Dat zegt Gita Gallé, bestuursvoorzitter van het Deventer Ziekenhuis. Zij heeft hier namelijk goede ervaringen mee opgedaan bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar ze hiervoor lid van de raad van bestuur was.

In balans

“De zes dimensies – veiligheid, patiëntgerichtheid, effectiviteit, efficiëntie, tijdigheid en gelijkheid – vormen een kader waarmee we de zorg integraal kunnen verbeteren. De zes dimensies moeten in balans zijn”, aldus Gallé.

Wie is eigenaar?

Het Deventer Ziekenhuis heeft kwaliteit ‘centraal’ georganiseerd in een afdeling van zeven personen. Dat heeft voor- en nadelen. “Hier is soms discussie over wie er eigenaar is van de kwaliteit van zorg. Zo wordt bij bepaalde taken nog weleens naar de afdeling Kwaliteit en veiligheid verwezen: ‘Dan doen zij toch?’ Je merkt dan bijvoorbeeld dat het aanleveren van kwaliteitsindicatoren een moeizaam proces is.”

Verbeteracties

Gallé geeft toe: “Hier moeten we nog wat slagen maken. Maar de verantwoordelijkheid van de staf voor kwaliteit is groot. Er is veel eigenaarschap als het bijvoorbeeld gaat om verbeteracties naar aanleiding van een inspectiebezoek. En elke stafvergadering begint met de bespreking van een calamiteit. Dat draagt enorm bij aan een lerende cultuur.”

Congres

Gita Gallé is een van de sprekers tijdens het KiZ-congres op 5 november in Burgers’ Zoo in Arnhem. Dat staat dit jaar in het teken van de toekomst van kwaliteit en veiligheid in de zorg.

Schrijf u nu in via Kizcongres.nl!

Lees ook: Deventer Ziekenhuis focust op invoeren integrale kwaliteit

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels