nieuws

Hoogleraren pleiten voor meer aanraking in de zorg

Beleid

Een hand op een schouder, een aai over de bol, een knuffel; mag het lichamelijk contact tussen arts en patiënt verdergaan dan een handdruk? De regels moeten soepeler, zeggen twee hoogleraren in Trouw.

Hoogleraren pleiten voor meer aanraking in de zorg

Artsen mogen patiënten alleen een hand geven, zegt de IGZ. Hiermee wil de Inspectie misbruik voorkomen. Volgens Joris Slaets, directeur Leyden Academy en hoogleraar ouderengeneeskunde UMCG, en Marian Verkerk, hoogleraar zorgethiek UMCG/Rijksuniversiteit Groningen, schiet die regel te ver door, zo schrijven ze in Trouw. “Het simpele feit dat lichamelijk contact kán leiden tot misbruik, mag nooit voldoende reden zijn om dat contact te beperken tot een handdruk.”

Geborgen en getroost

Een aanraking van een zorgprofessional kan juist heel veel betekenen in de belevingsgerichte zorg voor een patiënt, zeggen Slaets en Verkerk. “Het is juist die hand op je schouder die maakt dat je je even geborgen en getroost kunt voelen. Het is precies die aanraking op dat juiste moment, die zorgt dat je weet dat je er niet alleen voor staat. Een angstige patiënt gedurende enige tijd de pols vasthouden wordt heel anders ervaren dan het apparaat dat de pols registreert, en kan een noodzakelijk onderdeel zijn van goede zorg.”

> Lees ook Belevingsgerichte zorg: ‘Zet eigen normen en waarden weg’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels