nieuws

Onrust bij ANBO resulteert in leegstroom leden

Beleid

De onvrede over de koers van ouderenbond ANBO, waarover onlangs het boek Brandbrief is verschenen, heeft tot een grote daling van het aantal leden geleid. Bijna een derde van de 180.000 leden is vertrokken.

Onrust bij ANBO resulteert in leegstroom leden

Hetty Zwamborn, bedrijfsconsultant en oud-bestuursvrijwilliger voor ANBO, deed vijf jaar onderzoek bij ANBO. Haar kritische oordeel over de handelswijze van ANBO beschreef ze in het boek Brandbrief, die 17 december is verschenen. Tegenover het Radio 1-programma EenVandaag vertelde Zwamborn over de machtsstrijd tussen het hoofdkantoor in Woerden en de lokale afdelingen. “Er zijn veel voorbeelden van censuur en regelrechte angstcultuur.”

Verborgen agenda’s

De titel van het boek is gebaseerd op een brief die eind september is gestuurd naar alle penningmeesters. Hierin werd gewaarschuwd voor het blokkeren van de rekeningen van lokale afdelingen door het hoofdkantoor, vanwege vermeende fraude door lokale bestuurders. Twee dagen later werden de rekeningen daadwerkelijk bevroren. Ook de ledenbestanden en websites waren niet meer beschikbaar. Zwamborn: “Er is zeker sprake van manipulatie en verborgen agenda’s. Het doel is duidelijk geweest de afdelingen op te doeken, zodanig dat zij geen enkele invloed meer zouden hebben op het beleid van ANBO.”

Liane den Haan

In het televisieprogramma EenVandaag reageerde ANBO-directeur Liane den Haan op de beschuldigingen. “Dit veranderproces vindt al plaats sinds 2008. Dat geld is nog steeds ter beschikking van de afdelingen. Het staat nu alleen ergens anders op een bankrekening.”

“Ik voel geen drang om op te stappen”, zegt Den Haan over de mogelijke gevolgen van het vertrek van een derde van de leden. De afgelopen maanden is het ledenaantal van 180.000 gedaald naar 124.000. “Je ziet dat niet iedereen veranderingen leuk vindt. Het is helaas niet gelukt om iedereen te overtuigen van nut en noodzaak van deze veranderingen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels