nieuws

Westfriesgasthuis: helft dementerende ouderen wil geen operatie

Beleid

De helft van de dementerende ouderen in de regio West-Friesland kiest ervoor om bij een heupbreuk of andere aandoening niet geopereerd te worden in het ziekenhuis. Dat constateert het Westfriesgasthuis nadat het als eerste in Nederland de behandelwensen van deze mensen heeft vastgelegd.

Westfriesgasthuis: helft dementerende ouderen wil geen operatie

Het Westfriesgasthuis heeft, op verzoek van orthopeden van het ziekenhuis, de behandelwensen van dementerende ouderen in woonzorgcentra in West-Friesland vastgelegd. Zij willen hiermee voorkomen dat deze ouderen pas in het ziekenhuis en door een onbekende arts gevraagd worden of zij nog wel geopereerd willen worden. Het is voor het eerst in Nederland dat dit voor bewoners van verzorgingshuizen gebeurt.

Ziekenhuis

In totaal hebben zestig demente ouderen aan de proef deelgenomen en zijn hun behandelwensen vastgelegd. De helft van deze ouderen, of hun vertegenwoordigers, kiest ervoor om niet in het ziekenhuis opgenomen te worden bij een heupfractuur of andere aandoening. Zij ontvangen liever palliatieve zorg in hun eigen omgeving.

Nieuw werkwijze

De behandelvoorkeuren worden samen met de huisarts officieel vastgelegd zodat die beschikbaar zijn voor alle betrokken zorgverleners. In eerste instantie was de proef enkel gericht op heupfracturen, maar in de praktijk zijn wensen voor de behandeling van verschillende aandoeningen vastgelegd.

Voor ouderen die niet meer in het ziekenhuis behandeld willen worden, is palliatieve zorg beschikbaar. Op basis van deze nieuwe werkwijze zijn inmiddels enkele bewoners met dementie niet naar het ziekenhuis gebracht en thuis overleden.

Uitgebreid

De betrokkenen zijn enthousiast over de aanpak in de proef. Vele ouderen en hun vertegenwoordigers hadden wel nagedacht over hun wensen, maar vrijwel niemand had ze vastgelegd. De nieuwe verslaglegging wordt nu uitgebreid naar andere bewoners van woonzorgcentra in West-Friesland en thuiswonende dementerende ouderen. Ook buiten de regio bestaat volgens het ziekenhuis belangstelling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels