nieuws

WarmThuis meest cliëntvriendelijk verpleeghuis

Beleid

Stichting WarmThuis is het meest cliëntvriendelijke verpleeghuis van Nederland, blijkt uit de verkiezing door ZorgkaartNederland. “De stichting geeft kwaliteit aan het leven van mensen.”

WarmThuis meest cliëntvriendelijk verpleeghuis

“De wensen van bewoners worden gehoord. Alles kan – tenzij het niet kan, waardoor veel kansen worden benut. Het is een goed voorbeeld van een kleinschalige organisatie waar bewoners zelf koken, zonder receptie of kok. Ze reageren goed op negatieve reacties op ZorgkaartNederland, en hebben een breed gedragen patiëntvriendelijke benadering”, luidt het juryrapport.

‘We willen niet op een instelling lijken’

Stichting WarmThuis biedt wonen en welzijn aan mensen met dementie. “Het woord ‘zorg laten we bewust achterwege. Onze bewoners léven hier”, aldus bestuurder Hans van Amstel in een artikel op Waardigheid en Trots. “Onze activiteiten zijn het dagelijks leven. De was opvouwen, eten koken, stofzuigen, wat bewoners maar willen en kunnen.” Ook zijn de bewoners leidend bij de indeling van de dag en niet de verzorgenden en dragen de verzorgenden eigen kleding. Van Amstel: “We willen in niets op een instelling lijken.”

Gehechtsheidtheorie neemt belangrijke plaats in

WarmThuis is opgericht door ouderenarts Hans Houweling, verplegingswetenschapper Hugo van Waarde en bestuurder Rene de Vries. Zij stellen dat de visie van waaruit zorg aan mensen met dementie wordt verleend van groot belang is. De gehechtheidstheorie van John Bowlby neemt een belangrijke plaats in. Volgens deze theorie zoekt elk levend wezen in onzekere situaties de nabijheid van een gehechtheidsfiguur. Bij dit kleinschalige woonconcept weten verzorgenden dit gehechtheidsgedrag te interpreteren en reageren ze adequaat, door warmte en veiligheid te bieden. “Deze benadering stelt de bewoners in staat maximaal zelfstandig te functioneren en zich fysiek, sociaal en psychologisch staande te houden”, aldus Waardigheid en Trots.

 

 

> Lees ook Kleinschalig wonen: hoe zorg je voor kwaliteit van leven?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels