nieuws

ActiZ Benchmark wijst uit: wijkverpleging heeft geld nodig

Beleid

De financiële positie van zorgaanbieders in de ouderenzorg is vorig jaar en het jaar daarvoor verder verzwakt. Daarbij scoren zorgorganisaties die veel wijkverpleging leveren het laagst. Volgend jaar komt er een budgetverhoging aan voor verpleeghuizen, maar niet voor zorg in de wijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse ActiZ Benchmark Zorg.

ActiZ Benchmark wijst uit: wijkverpleging heeft geld nodig

Door de slechte cijfers zijn zorgorganisaties nauwelijks in staat geweest om te investeren. Bijvoorbeeld in zaken als nieuw personeel en innovaties in de zorg.

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg brengt verandering. Om te voldoen aan de normen voor kwaliteit in verpleeghuizen, komt er in 2018 een budgetverhoging van € 435 miljoen.
Maar ook de wijkverpleging heeft geld nodig. De groep ouderen die zelfstandig woont en hulp nodig heeft, gaat groeien. Van 270.000 naar 350.000 mensen in 2025. De zorg die zij nodig hebben, wordt bovendien steeds complexer.

Werkbeleving

Uit de ‘ActiZ Benchmark Zorg 2017’ blijkt tevens dat bij medewerkers de werkbeleving is gedaald van 7,5 naar 7,2. De daling was vooral het grootst bij de groep 25 jaar of jonger. De door hen aangegeven verbeterpunten zijn werkdruk en communicatie. Op de vraag wat ze het leukst aan hun werk vinden werd geantwoord “het werk zelf” en “het contact met de cliënten”. Van de groep mensen die de ouderenzorg verlaat, wil meer dan 60% niet meer aan de slag in deze sector.

Toenemende personeelstekort

Jacqueline Joppe, vice-voorzitter ActiZ: “Een van de grootste risico’s van het toenemende personeelstekort in de ouderenzorg is dat er minder cliënten geholpen kunnen worden, terwijl het aantal ouderen de komende jaren enorm gaat stijgen als gevolg van de vergrijzing. Andere risico’s zijn dat de werkdruk (nog) hoger wordt, het ziekteverzuim toeneemt, de kwaliteit van zorg naar beneden gaat en dat de mantelzorg te zwaar wordt belast. De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig. Daarom werkt ActiZ landelijk en regionaal samen met betrokken partijen om het arbeidsmarktvraagstuk in de ouderenzorg aan te pakken.”

De ‘ActiZ Benchmark Zorg’ is een jaarlijks onderzoek dat Deloitte in opdracht van ActiZ uitvoert. Dit jaar bestond het onderzoek uit een analyse van de financiële jaarverslagen van alle ActiZ-leden en uit een medewerker monitor. In totaal deden 27.392 medewerkers van 63 organisaties aan de medewerker monitor mee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels