nieuws

LOC deelt inzichten Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg

Beleid

Na de officiële aftrap in februari 2017 van de beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg – van regels naar relaties’ zijn tientallen verpleeghuizen aan de slag gegaan. Het LOC Zeggenschap in de Zorg heeft de eerste inzichten gebundeld in een publicatie. Op de Dag van de Gastvrijheid gaat LOC-coördinator Joep Bartholomeüs dieper op de stof in.

LOC deelt inzichten Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg

In de publicatie zijn onder meer een video-interview met een bewoner, impressiefilm van een inspiratiebijeenkomst, links naar verslagen van vernieuwingssessies en het laatste overzicht van alle deelnemers te vinden.

Vind de zorg opnieuw uit

De verpleeghuizen gaan aan de slag om de zorg ‘opnieuw uit te vinden’. “Wij werken aan verpleeghuiszorg die draait om wat van waarde is voor mensen die zorg krijgen, hun naasten en medewerkers. Zodat mensen leven en zorg krijgen op manieren die bij hen passen. En medewerkers met plezier en passie kunnen werken”, aldus de deelnemende zorgorganisaties.

Het gaat niet om een project, maar om een beweging

De beweging wordt geleid door de organisaties Leyhoeve, Topaz, Surplus en Sensire. LOC Zeggenschap in zorg en het ministerie van VWS ondersteunen hen. Het gaat niet om een project met een kop en een staart, maar om een beweging. Dat vergt bereidheid van alle betrokkenen om te leren.


Sessie Radicale vernieuwing met regelarme zorg

In het project ‘Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg’ organiseren vier instellingen de zorg radicaal vanuit de relatie tussen mensen die zorg nodig hebben, hun familie en zorgverleners. Wat voor hen van waarde is, vormt het uitgangspunt. Belemmerende en overbodige regels worden opgeruimd zodat zorgprofessionals meer tijd en aandacht kunnen besteden aan mensen. Een jaar na de start deelt LOC-coördinator Joep Bartholomeüs resultaten van dit project en hoe ook uw organisatie de zorg anders kan organiseren. Bekijk programma of schrijf in


> Lees ook Cliëntenraad met instemmingsrecht? Nee, zeggen verpleeghuizen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels