nieuws

Ransomware zorgt voor onzekerheid

Beleid

Technologie zoals medische apps, robotica en patiëntportalen bieden de zorgsector mogelijkheden. Maar de Algemene Verordening Gegevensbescherming en diverse aanvallen met ransomware brengen onzekerheid. In dat verband brengt Deloitte het label Digital Health Compliance.

Ransomware zorgt voor onzekerheid

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens kampt zorg en welzijn met veel datalekken. Bijna dertig procent van de problemen doet zich voor in deze branches.

Last van gijzelsoftware

Een CPB-rapport toont aan dat 15 van 25 ondervraagde ziekenhuizen de afgelopen drie jaar last hadden van gijzelsoftware. Met verregaande gevolgen, zoals sluiting van afdelingen. 78% realiseert zich dat veilige opslag en verwerking van datastromen rondom de patiënt een kernproces wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Hacking-as-a-service

Het label helpt zorgorganisaties op de juiste manier om te gaan met patiëntgegevens, met inachtneming van technologische, maatschappelijke, juridische en ethische ontwikkelingen. Deloitte zet digitale oplossingen in: van hacking-as-a-service, waarbij ethische hackers de beveiliging van software testen, Assuring Medical Apps, dat checkt of zorgapps voldoen aan de huidige wet- en regelgeving tot chatbots die (juridische) vragen beantwoorden.

> Lees ook ‘Maatschappij niet klaar voor digitalisering’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels