nieuws

Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg zet Kamer voor het blok

Beleid

De Tweede Kamer heeft ja gezegd tegen een injectie in de verpleeghuiszorg van miljarden euro’s zonder dat te weten. Het zijn de gevolgen van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Politici schamen zich voor hun onwetendheid en voelen zich tegelijkertijd gefopt. Ze nemen staatssecretaris van Rijn de gang van zaken kwalijk.

Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg zet Kamer voor het blok

De Tweede Kamer ging in oktober vorig jaar akkoord met het opstellen van richtlijnen door het Zorginstituut. Met deze stap raakten de politici een groot deel van de regie kwijt, aldus de Volkskrant, die deze zaak onderzocht.

Betalingsverplichting

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg werd begin dit jaar van kracht. Om aan de voorwaarden te voldoen, dienden verpleeghuizen extra medewerkers gaan inhuren. En het kabinet heeft de verplichting om dit te betalen.

Geen uitweg te vinden

De Nederlandse Zorgautoriteit becijferde in maart dat het kwaliteitskader vele miljarden euro’s zou gaan kosten. Het ministerie van Financiën heeft nog onderzocht of er een uitweg was. Maar helaas. Vervolgens becijferde het Centraal Planbureau (CPB) dat er tot 2021 2,1 miljard euro extra nodig is.

Dit is ook een vaststaand feit is voor de partijen die momenteel proberen een regering te vormen. Dat was een grote verrassing voor de betrokkenen. Het benodigde bedrag is veel hoger dan de meeste politieke partijen in hun programma hadden uitgetrokken.

Lees meer in het dossier Kwaliteit in de ouderenzorg

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels