video

Mevrouw Nijhuis: ‘Laat vluchtelingen helpen’

Beleid

“Schakel vluchtelingen in voor hulp. Vaak zitten ze zich hier te vervelen, terwijl de meesten graag willen werken. Ze kunnen helpen met boodschappen doen of met andere zaken.” Dat schrijft Christien Nijhuis (90) in een pamflet aan minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn, de ouderenbonden en nationaal verpleegzorg-verbeteraar Hugo Borst.

Mevrouw Nijhuis: ‘Laat vluchtelingen helpen’

Nijhuis volgt de ontwikkelingen in ouderenzorg op de voet en schrijft in het pamflet vijf tips.

Hulp aan ouderen als inburgeringscursus

Zo kunnen vluchtelingen volgens haar prima ouderen helpen. In het begin onbetaald als een soort inburgeringscursus. “Zij leren er de taal en de maatschappij door kennen. Zelf heb ik ervaring met studenten uit andere landen, en dat is me heel goed bevallen. Een van hen was ook op mijn negentigste verjaardag. Maar: niets moet, het gaat alleen om ouderen én vluchtelingen die het willen. Maar bied het wel aan”, aldus Nijhuis.

‘Doe jaarlijks een apk bij ouderen’

Nijhuis: “Ouderen hebben vaak minder energie, waardoor ze minder ondernemen en doen. Daardoor eten ze weer minder, waardoor ze nog minder energie krijgen. Het kan dus een vicieuze cirkel worden. Een jaarlijkse bloedtest voor ouderen – zeg vanaf tachtig jaar – zou aan het licht kunnen brengen of iemand aan bloedarmoede lijdt of een tekort heeft aan vitamine D. Dan kun je daarop inspelen.”

> Lees de vijf tips op De Stentor

Video

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels