blog

Kees van Delft: Positief

blog

Wat een hoop positieve energie was er weer op de Dag van de Gastvrijheid. Met als absolute topspreker dit jaar Jaap Bressers, die een lach, een traan en een staande ovatie ten deel viel.

Kees van Delft: Positief

Zijn ‘Carlosmomentjes’ – grote en kleine successen die het verschil maken in het leven van anderen – inspireerden de deelnemers zichtbaar. En verdienen het, aldus Bressers, om samen te benoemen en te vieren. Zoals gebeurt bij de uitreiking van de Gastvrijheidszorg Awards. Een jaar lang hebben deelnemers aan Gastvrijheidszorg met Sterren gewerkt aan hun gastvrijheidsbeleid en de uitvoering daarvan op onderdelen als eten en drinken, ambiance en bejegening. De spanning bij de uitreiking en de ontlading bij de winnaars is dan prachtig om te zien.

Minder aandacht voor positieve zaken

Dagvoorzitter Jacobine Geel merkte op dat landelijke media eigenlijk op zo’n dag aanwezig zouden moeten zijn. Maar voor positieve initiatieven is minder aandacht dan negatieve zaken, dat is een gegeven. Neem het witboek ‘Trots op Ouderenzorg’ dat minister Hugo de Jonge van VWS onlangs in ontvangst nam. Het Nationaal Ouderenfonds, Hugo Borst en Carin Gaemers verzamelden ruim 150 positieve verhalen over de ouderenzorg, als voortvloeisel op het manifest Scherp op Ouderenzorg. Daarover was het land te klein, voor het witboek nauwelijks aandacht.

Ja, het is belangrijk om alert te blijven op wat niet goed gaat in de zorg, dat te benoemen en aan te pakken. Maar ik kan niets met veralgemenisering of het alleen maar kunnen benoemen van wat verkeerd gaat. Er gebeurt ook veel moois in de zorg. In de langdurige zorg is de aandacht verschoven naar kwaliteit van leven. Veel ziekenhuizen zijn bezig met nieuwe voedingsconcepten, gastvrijheid en het sturen op gepersonaliseerde zorg in een prettige, helende omgeving. Dat zijn mooie ontwikkelingen. Maar er is ook nog zoveel te doen. Ik wens u namens het team van Gastvrije Zorg veel positiefs in het nieuwe jaar.

> Lees meer blogs van Kees van Delft

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels