blog

Hans Everse: Innovateur

blog

Innovatie, een veelgebruikt woord is het. Vernieuwend niet meer zo. Wellicht tijd om er een ander woord voor te zoeken dat innoverender is. Op Wiki staat het volgende geschreven: Innovatie of vernieuwing heeft betrekking op nieuwe ideeën, goederen, diensten en processen. Innovatie kan plaatsvinden binnen organisaties maar ook binnen bredere – sociale – verbanden.

Hans Everse: Innovateur

Wat is vandaag de dag nog nieuw, vernieuwend of innovatief? De wereld en de tijd gaan zo snel dat we het maar nauwelijks bij kunnen benen met ons menselijk brein. Focus je op het één dan word je aan de andere kant ingehaald door vele andere zaken. Multitasken is daardoor niks nieuws meer, het is standaard geworden. Het nieuws is al te vinden op je mobiele device voordat het op radio, TV en al helemaal in de krant kan komen. Het baart me soms wel een beetje zorgen, deze rollercoaster waarin we leven, maar wat geniet ik er ook van. Werken bij Tafel Thuis – Dé Zeeuwse Keuken geeft me een hoop voldoening en ik geniet elke dag van alles wat ik doe.

Maar terug naar het thema. Wat is innovatie, hoe kun je innoveren en hoe blijf je vernieuwen? Begin met een missie en visie die je de weg naar de toekomst wijst. Geen twintig pagina’s maar maximaal een zin. Pak een thema, richting en/of trend en maak hierbij gebruik van wat er allemaal al om je heen gebeurt. Gezondheid is momenteel een hot item en ik verwacht dat we de komende jaren hier dieper in gaan duiken en we hier niet meer mee gaan stoppen. Met het steeds bewuster worden van de consument en onze gasten kunnen wij als voorbeelden voor hen niet achterblijven. Kortom, kijk eens naar het initiatief dat ik al enkele jaren geleden met een mooie club mensen en toen nog het Koksgilde in gang heb gezet, namelijk Dutch Cuisine.

Innovatie en inspiratie

Dutch Cuisine (www.dutch-cuisine.nl) is nog steeds onderdeel van mijn missie en visie, geen hogere wiskunde en bovendien komt het uit ons eigen land. We kunnen (net als de grote sterrenchefs) de hele wereld rondreizen voor innovatie en inspiratie, maar veel beter is om te beginnen in onze streek, namelijk ons land. Laten we nu eerst eens trots zijn op onze eigen keuken, ons eigen land, onze prachtige rijkdom aan ingrediënten, producten en seizoenen. Met de mooie handvatten 80/20 en de vijf principes Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde die Dutch Cuisine geeft aan de slag gaan. Zelf vul ik die bij ons in de keuken (kom gerust eens kijken) nog aan met Ambacht en Liefde en je hebt een prachtig uitgangspunt waarmee je op dit moment nog jaren kunt innoveren en excelleren! Innoveren doe je zelf!


Hans Everse is manager Tafel Thuis – Dé Zeeuwse Keuken, eigenaar van Zilt-E Ziltzaam lekker en vice-voorzitter van Gastronomisch Gilde. Everse verzorgt tijdens de Dag van de Gastvrijheid de sessie ‘Onderscheidend zijn met maaltijden’

> Lees alle blogs van Hans Everse

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels